Madrid
0

Lady Gaga kraljica večeri MTV EMA 2010.

Sarajevo-x.com
(Foto: Getty Images)
Lady Gaga je pobjednica večeri na dodjeli MTV Europe Music Awards (EMA) 2010. u Madridu.

Ova energična super-zvijezda koja sama piše, producira i izvodi sve svoje numere, kući je ponijela ukupno tri trofeja i to u kategorijama Najbolji ženski izvođač (Best Female Act), Najbolji pop izvođač (Best Pop Act) i Najbolja pjesma (Best Song) za numeru "Bad Romance", na dodjeli u dvorani Caja Magica u Madridu, 7. novembra 2010. godine.

Gaga nije prisustvovovala ceremoniji usljed koncertnih obaveza, ali se sva tri puta direktno "uključila" u program sa koncerta u Budimpešti. Odmah iza nje se nalazi Justin Bieber, koji je osvojio dvije nagrade - jednu u prestižnoj kategoriji Najbolji muški izvođač (Best Male) i nagradu u kategoriji Najbolji MTV Push izvođač (Best Push Act). Voditeljica prošlogodišnje dodjele, Katy Perry, odnijela je pobjedu u kategoriji Najbolji video (Best Video) za spot "California Gurls".

MTV je ove godine na spisak nagrada u već postojećim kategorijama uvrstio i nagradu MTV EMA Global Icon, a prvi dobitnik ovog prestižnog priznanja je legendarni američki sastav Bon Jovi, kao jedan od najpoznatijih, najomiljenijih i najutjecajnijih rock bendova u posljednjih trideset godina. Bon Jovi je napravio svojevrsnu uvertiru u samu ceremoniju dodjele nagrada održavši tajni koncert 6. novembra u Madridu, večer prije centralne svečanosti, na kojem mu se u izvođenju numere "Livin' On A Prayer" pridružila popularna r'n'b diva Rihanna.

Eminem je trijumfovao u kategoriji Najbolji hip-hop izvođač (Best hip-hop), dok je Najbolji alternativni izvođač (Best Alternative) sastav Paramore. Svoje suparnike u kategoriji Najbolji rock izvođač (Best Rock) porazili su "30 Seconds To Mars", dok je za Najboljeg novog izvođača (Best New Act) izabrana Ke$ha. Pobjedu u kategoriji Najbolji evropski izvođač (Best European Act), u kojoj se ove godine takmičio i regionalni predstavnik Gramophonedzie, odnio je italijanski pjevač Marco Mengoni. Dobitnik nagrade Best World Stage Performance za ovu godinu je Tokio Hotel, a sastav Linkin Park je ovogodišnji pobjednik u kategoriji Najbolji izvođač uživo (Best Live Act) na EMA 2010.

Dodjela EMA 2010. održana je u Madridu, koji je odabran da ovu manifestaciju ugosti upravo zbog svoje živahne i napredne muzičke scene, kao i zbog činjenice da je u pitanju otvoren grad u kojem se kultura, zabava i posao spajaju u atraktivnom i savremenom prostoru.

Za uzbudljiv početak dodjele svojim nastupom se pobrinula Shakira, kojoj je društvo pravio Dizzee Rascal prilikom prvog live izvođenja hit-numere "Loca". Uslijedio je nastup sastava Kings Of Leon, koji je oduševio sve prisutne. B.o.B. je dvoranu Caja Magica podigao na noge tokom izvođenja numere "Airplanes", na kojem mu je društvo pravila Hayley Williams iz nagrađenog sastava Paramore.

Seksipilna voditeljica Eva Longoria dodatno je zagrijala vrelu atmosferu u madridskoj dvorani, presvlačivši se čak trinaest puta u toku trajanja ceremonije. Nosila je kreaciju Victorije Beckham, ali i ogromnu plastičnu šniclu kao odgovor na već dobro poznatu odjevnu kombinaciju Lady Gage. Eva nije bila "očajna", već sjajna domaćica dodjele EMA 2010. Digitalni voditelj ovogodišnje dodjele bio je Justin Bieber, koji je u interakciji sa brojnim fanovima na mtvema.com uživo komentarisao ceremoniju.

Sastav "30 Seconds To Mars" opravdao je očekivanja brojnih fanova eksplozivnim nastupom u centru Madrida – ispred Puerta de Alcala, gradske kapije podignute još davne 1778. godine. Sve prisutne iznenadila je pojava Kanyea Westa na bini, koji je izveo nekoliko numera sa aktuelnog albuma. Pored njih, svoj nastup na ovom spomeniku kulture izveli su još Katy Perry i Linkin Park, pred približno 100.000 fanova!

U nezaboravne trenutke na ovogodišnjoj dodjeli EMA, pored "cvijetnog" nastupa crvenokose Rihanne i fluoroscentnog partyja koji je na bini priredila Ke$ha, svakako spada i trenutak kada je Katy Perry pocijepala haljinu Eve Longorije ostavivši je praktično u negližeu. Kolumbijskoj pjevačici Shakiri je ovom prilikom uručena specijalna nagrada Free Your Mind za višegodišnje zalaganje u domenu besplatnog obrazovanja za djecu širom svijeta.

Gostujući prezenteri na dodjeli EMA 2010 bili su Taylor Momsen, pjevačica grupe The Pretty Reckless i zvijezda TV serije Gossip Girl, britanska glumica Kelly Brook, kao i njen sunarodnik Dizee Rascal. Johnny Knoxville je uz ostatak Jackass ekipe imao isti zadatak, dok je njihov evropski pandan, četverac The Dudesons, predao nagradu Najboljem hip-hop izvođaču. Pojava legendarnog gitariste Slasha, koji je uručio nagradu u kategoriji Najbolji izvođač uživo (Best Live Act), svakako je dodala još jednu dimenziju ovoj svečanosti. Zvijezde reality serijala Jersey Shore, Snooki i Pauly D, najavili su kategoriju Najbolji pop izvođač (Best Pop Act).

Pobjednici na dodjeli MTV EMA 2010 su:

Najbolji muški izvođač - Justin Bieber

Najbolji ženski izvođač - Lady Gaga Najbolji video - Katy Perry - California Gurls Najbolja pjesma - Lady Gaga - Bad Romance Najbolji pop izvođač - Lady Gaga Najbolji rok izvođač - 30 Seconds To Mars Najbolji alternativni izvođač - Paramore Najbolji hip-hop izvođač - Eminem Najbolji novi izvođač - Ke$ha Najbolji izvođač uživo - Linkin Park Najbolji MTV Push izvođač - Justin Bieber Best World Stage Performance - Tokio Hotel

Najbolji evropski izvođač - Marco Mengoni MTV EMA Global Icon - Bon Jovi Free Your Mind Award - Shakira

Dodjela MTV Europe Music Awards jedan je od najprestižnijih muzičkih događaja sa prenosom uživo. Ovogodišnja dodjela EMA emitovana je u više od 600 miliona MTV domaćinstava širom svijeta, a evidentirano je preko 46 miliona glasova koje su fanovi namjenili svojim omiljenim MTV izvođačima.

Ukoliko niste bili u prilici da uživo ispratite ovaj nezaboravni događaj, pogledajte MTV EMA 2010 u repriznom terminu – u ponedjeljak, 8. novembra, u 21:00 sat, samo na regionalnom MTV kanalu.