Muzika
0

Kurt Cobain danas najviše zarađuje

Sarajevo-x.com
Na listi slavnih osoba koje posthumno najviše zarađuju frontmen kultne grupe "Nirvana", Kurt Cobain izgurao je sa prvog mjestarock 'n' roll legendu Elvisa Presleyja.

Ovogodišnja lista je objavljena u utorak na web sajtu www.forbes.com, gdje je otkriveno da je grunge roker zaradio 50 miliona dolara od oktobra 2005. godine do oktobra 2006. godine. Presley je završio na drugom mjestu sa zaradom od 42 miliona dolara u odnosu na 45 miliona dolara koje je zaradio prošle godine.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Pomenuti web sajt dolazi do ovih podataka obračunanjem vrijednosti ugovora kojim se dozvoljava korištenje djela ili slike preminule slavne osobe u svrhe oglašavanje i slično.

Prva lista je sastavljena prije šest godina, a ovo je tek prvo pojavljivanje Kurta Cobaina na Forbesovoj listi.

Za interesantnu titulu Cobain može zahvaliti svojoj udovici, glumici i pjevačici Courtney Love, koja je muzičkoj izdavačkoj kući PrimeWave iz New Yorka prodala 25 procenata vlasništva nad katalogom pjesama grunge grupe iz Seattlea.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Na trećem mjestu se nalazi autor stripa "Peanuts", Charles Schulz sa zarađenih 35 miliona dolara.

Bivši član "Beatlesa" John Lennon zaradio je 24 miliona dolara, što mu je osiguralo četvrto mjesto na listi, dok je poznati fizičar Albert Einstein zauzeo peto mjesto zahvaljujući popularnim obrazovnim emisijama "Baby Einstein" i zaradi od 20 miliona dolara.