Mirna Bosna
50

Kultur Shock sanja o ljepšoj stvarnosti u pjesmi "Mirakula Fantastika"

Klix.ba
Drugi dio "Drama" EP-a Kultur Shocka pod nazivom "Mirakula Fantastika" zaokružuje dvije pjesme u jednu cjelinu.

Nakon "Refugee Songa", "Mirakula Fantastika" govori o snu ili o lažnoj ljubavi koja bježi od stvarnosti u kojoj zdrav razum ne može pronaći svoje utočište. "Mirakula Fantastika" je sve ono što želite da vam se desi i čemu se nadate da se potajno može ponoviti.

Kultur Shock više od dvije decenije upozorava, ukazuje i predviđa probleme koji nas tek kasnije zadese. Možda bi sve bilo bolje kada bi ljudi na vrijeme otvorili oči i uspjeli zadržati nešto o čemu poslije moraju da sanjaju, te da u tom snu nađu utočište koje su prethodno mogli izgraditi.

"Izgleda da su se naša pretkazanja desila. Kada smo prije deset godina napisali pjesmu 'Build the Wall', izgleda da nas je ludi Trump poslušao, a mi smo samo htjeli da ukažemo na problem netolerancije. Definitivno mi više ne pada na pamet da pišem pjesme o upotrebi nuklearnog naoružanja, možda opet čuje neko ko ne treba. Nazovite to kako hoćete, naučnom fantastikom, bajkom, ali je vrijeme da i ja proreknem lijepu budućnost, možda se i to ispuni", izjavio je Srđan Jevđević, frontmen benda Kultur Shock.

Bend koji već dvije decenije korača težim putem, ne praveći kompromise i ne podilazeći prosjeku, već sizifovski pokazuje gdje je ta staza manjine kojom bi svi trebali koračati, osloboditi um i gledati kosmopolitski, kako ne bi ponovo završili u tamnom vilajetu. Ovog ljeta kreću na svoju novu turneju u sklopu koje će posjetiti mnoge gradove Balkana, a tačne datume možete provjeriti na Facebook stranici benda.