Svirka
0

Kultur Shock 31. jula u Mostaru

Sarajevo-x.com
Suluda kombinacija punka, balkanskog etna, ciganskog folklora i prljavog rock'n'rolla, pod imenom Kultur Shock, koju čine dva Bosanca, dva Amerikanca, Bugarin i Japanac već godinama su atrakcija underground scene Seattlea i velikih svjetskih festivala. U četvrtak, 31. jula u 21 sat ova grupa nastupa u centru Abrašević u Mostaru.

Od strane američke glazbene kritike definirani su kao balkan punk rock gypsy metal wedding-meets-riot music, dok bi se ovdje za njih moglo reći da su sevdah na distorziji.

Nakon brojnih turneja i nastupa po Americi i Europi i dijeleći pozornicu sa Gogol Bordellom, Iggy Popom, The Wailersima, Joan Baez, Sky Cries Mary i drugima, dolaze ponovo i na naše prostore. Nakon što su u decembru prošle godine "poharali" Skoplje, Mostar, Sarajevo, Zagreb, Rijeku, Pulu i Ljubljanu, te nakon nekoliko koncerata u Sloveniji ovog proljeća, ponovno će u augustu promovirati svoj zadnji studijski album "We Came to Take Your Jobs Away".

Pjevač Kultur Shocka Srđan Jevđević, rođeni Sarajlija, starijoj generaciji poznat i kao Đino Banana, od izvođača lakih nota prometnuo se u tvrdokornog punkera i anarhista, kako sam u jednoj pjesmi kaže: "Bliži mi se četr'es' peta, a ja tek poludio".

Prema njegovim riječima, bend je nastao 1996.

"Prvo smo bili akustični bend. Počelo je kao vic, svirkom na tulumu, gdje su se budući članovi benda (u party raspoloženju) sprdali sa vlastitom tradicijom i kulturom, tj. glazbom sa Balkana. Ali, ljudima se svidjelo. U ljeto 1997. Kultur Shock se pridružuju staroj prijateljici, Joan Baez na Lodo Music festivalu u Denveru, te i na još nekim nastupima njene turneje," priča Gino.

"Nakon toga, bend počinje nastupati u tipičnim američkim akustičnim klubovima, gdje publika ipak nije odobravala pjevačeve komentare i "problem stava", a pjevač nije odobravao njihove večere i jedenje usred nastupa benda (pa su i njegovi komentari postajali sve eksplicitniji); osoblje klubova nije odobravalo glasnu klijentelu (Balkance) koja ne govori dobro engleski (i ne ostavljaju napojnice), te napokon, policija i kršćanska udruženja nisu odobravali to što cure plešu po stolovima, skidaju grudnjake i vrište iz sveg glasa. Neki takvi klubovi su, nakon što im je "pukao film", istjerali Kultur Shock, ne samo iz svog prostora, već i iz "World Music" scene općenito."

Kultur Shock su tada počeli nastupati po punk-rock klubovima u Seattleu. Muzika se malo promijenila, a njihov "problem stava" je prestao biti problem. 1999. snimaju u legendarnom The Crocodile klubu živi album Live In Amerika i izdaju ga na vlastitoj etiketi Pacific Records.

Jedne večeri je naišao frend Krist Novoselic (Nirvana) sa frendom Jello Biafrom (Dead Kennedys), kome se svirka Kultur Shocka svidjela, te je nazvao svog prijatelja Billy Goulda (Faith No More), koji je potom bendu ponudio ugovor za svoju etiketu Koolarrow Records i producirao njihov prvi studijski album "Fucc The I.N.S".

Album je izašao u septembru 2001. i zgažen je od strane novosvjesnih američkih patriota. Neki su otišli tako daleko da su lomili diskove i slali ih natrag izdavaču. Muzika Kultur Shocka se na ovom albumu poprilično promijenila. Album je dao bendu internacionalnu prepoznatljivost, pa su tako dobili pozive u Španjolsku, zatim u Njemačku, a potom i u ostatak Europe.

  1. izlazi album "Kultura Diktatura", također u produkciji Billy Goulda i na etiketi Koolarrow Records. U zadnjih 5 godina Kultur Shock su odsvirali sedam europskih i četiri američke turneje, a nastupali su praktično svuda, u Španiji, Njemačkoj, Engleskoj, Holandiji, Danskoj, Švicarskoj, Austriji, Češkaoj, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Rusiji, Kanadi, SAD-u.

Zadnji album "We Came to Take Your Jobs Away" je izašao prošle godine u oktobru. Ovaj album je do sad najbliži onome kako bend zvuči uživo.

Članovi grupe su: Gino Yevdjevich (Sarajevo, BiH), Mario Butković (Brčko, BiH), Val Kiossovski (Sofija, Bugarska), Masashi Kobayashi (Tokio, Japan), Paris (USA) i Chris Stromquist (Seattle, USA).