Evropska turneja
104

Kultna slovenska grupa Laibach oduševila u sarajevskom Domu mladih

Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Slovenska grupa Laibach je u sklopu evropske turneje "Also Sprach Zarathustra" održala odličan koncert u prepunom Domu mladih u Sarajevu.

Na repertoaru su se našle pjesme s njihovog posljednjeg istoimenog albuma koji su promovisali na ovoj turneji.

Muzika s albuma "Also Sprach Zarathustra" prvobitno je komponovana za pozorišnu predstavu "Tako je govorio Zaratustra", baziranu na filozofskom klasiku Friedricha Nietzchea. Predstavu je režirao Matjaž Berger u Anton Podbevšek teatru u Novom Mestu.

Članovi Laibacha jučer su posjetili Historijski muzej BiH u kojem je postavljena izložba "NSK Država Sarajevo" koja se sastoji od fotografskih zapisa Zorana Kanlića i svjedočanstava građana Sarajeva. Tema izložbe je koncert Laibacha 1995. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo koji se poklopio s potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovaj angažovani umjetničko-muzički pokret nastao je 1980. godine u slovenskom industrijsko-rudarskom gradiću Trbovlju. Posebnu pažnju svjetske javnosti je privukao kontroverznim nastupom u Sjevernoj Koreji 2015. godine, o čemu je snimljen i dokumentarni film prikazan sarajevskoj publici na prošlom izdanju Sarajevo Film Festivala.