Muzika
0

Kukrić: Laka bi se trebao preseliti u Beograd i unovčiti svoj uspjeh

Sarajevo-x.com
Dejan Kukrić na komentatorskoj poziciji u beogradskoj Areni
Dejan Kukrić na komentatorskoj poziciji u beogradskoj Areni
Povodom osvajanja 10. mjesta za Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2008 u Beogradu razgovarali smo sa šefom tima BH Eurosonga Dejanom Kukrićem. U redovima koji slijede saznajte šta o Pjesmi Evrovizije i našem nastupu na ovome takmičenju misli glavni čovjek BH Eurosong tima.

Kakvo je vaše mišljenje o pobjedničkoj pjesmi ovogodišnjeg Eurosonga?

Bez sumnje "Belive" je odlična pjesma, vrhunski producirana. Ipak, mislim da sama pjesma nije bila presudna za pobjedu. Imam osjećaj da nije bilo Jevgenija Plušenka, ovo ne bi bio pobjednički nastup.

Da li takmičenje za najbolju pjesmu Evrope ima smisla kada mahom presuđuju glasovi susjednih, takoreći blokovskih zemalja?

Iako preovladava mišljenje da o pobjedniku mahom odlučuju glasovi susjedskih zemalja, to baš i nije tako. Rusija naravno ima mnoštvo glasova iz ex sovjetskog bloka, ali mi tu ne možemo ništa. Takva su pravila, koja su prihvaćena u svim zemljama učesnicama. Glasovi komšija mogu da pomognu, ali nećete pobjediti ako dobijete samo te glasove. Pa mi smo imali taj slučaj u Atini. Sve zemlje ex YU dale su 12 bodova Bosni i Hercegovini, pa nismo pobjedili. S druge strane, za pobjednike Fince nikako nismo mogli reći da imaju 40 susjeda, a to nije imala ni Srbija prošle godine. Urađena je statistika gdje se jasno vidi da bi Srbija pobjedila i da su glasale samo "zapadne zemlje", čak i da se glasalo metodom 50% žiri-50% televoting.

Da li vi iskreno mislite da muzika koju izvode Laka i npr. francuski predstavnik Sebastien Tellier imaju budućnost na ovakvoj vrsti takmičenja?

Zašto da ne.

Da li ste zadovoljni plasmanom bh. predstavnika?

Zadovoljan sam jako. Biti među 10 najboljih u konkurenciji 43 zemlje, to je sigurno i više nego solidan uspjeh. Uspjeli smo proći u finale u grupi u kojoj osim Crne Gore nismo imali niti jednog susjeda, u grupi u kojoj nam 70% zemalja nikada nisu dale niti bod na Eurosongu. Laka i njegova ekipa su prikazali jedan fantastični, lucidni, ekstravagantni, zanimljiv i duhovit nastup koji je osvojio sve u BiH, Srbiji, Hrvatskoj... cijelom okruženju. U Srbiji su za njim prosto poludjeli; "Pokušaj" je megahit u Beogradu i cijeloj zemlji, a samo u prvih pet dana od kako se pojavio na tržištu, prvi tiraž albuma Zec je gotovo razgrabljen. Srećan sam jer smo projektom BH Eurosong u proteklih pola godine u BiH stvorili jednu pozitivnu atmosferu i energiju kod većine ljudi. Profesionalno sam izuzetno srećan jer smo uspjeli i ove godine obezbjediti rekordnu gledanost BHT 1 upravo ovim programskim projektom. Eurosong je bez sumnje top brand BHRT-a i najveći medijski događaj godine.

Je li Laka zadovoljan 10. pozicijom i kakvi su planovi za dalju promociju Lakine muzike u regionu?

Nema razloga da ne bude zadovoljan. Ovakvu promociju nije mogao ni sanjati. Juče sam mu savjetovao da se na nekoliko mjeseci preseli u Beograd i dobro unovči svoj status tamošnje megazvijezde.