Muzika
0

Krivična prijava protiv autora pjesme "Da koljemo"

FENA
Fond za humanitarno pravo (FHP) saopćio je u utorak da je Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu podnio krivičnu prijavu protiv N.N. autora i izvođača pjesme pod nazivom "Da koljemo", koja se nedavno pojavila na Internetu, a "otvoreno veliča genocid u Srebrenici i poziva na daljnje istrebljivanje bošnjačkog naroda".

Prijava je podnijeta 2. juna zbog krivičnog djela izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivosti, navedeno je u saopćenju.

Uz zahtjev nadležnim organima da sankcioniraju takve javne nastupe, u skladu s postejećim zakonskim propisima, FHP je upozorio da je "negiranje i veličanje genocida u Srebrenici, kao i drugih teških zločina koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije, već duže vrijeme prisutno u Srbiji".

"Izostanak krivične odgovornosti za ovakve istupe vrijeđa dostojanstvo žrtava i njihovih porodica, a društvo u Srbiji još više udaljava od suočavanja s prošlošću", ocijenio je FHP i dodao da je kažnjavanje takvih djela bitno kako bi u Srbiji bio uspostavljen sistem vrijednosti u kome je zločin nešto strašno i čije počinioce treba kazniti, a ne slaviti.

Tekst te pjesme, kako je navedeno u saopćenju, govori o "klanju Bošnjaka u Srebrenici kao nečemu što je za ponos svakom pripadniku srpskog naroda", a haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić se označavaju kao "heroji zbog ubistva 7.000 Bošnjaka".

Hodža, islamski duhovnik, u pjesmi se "upoređuje sa životinjom koja 'riče'", a veliča se i činjenica da su islamski vjerski objekti srušeni tokom rata u Bosni i Hercegovini, tvrdi se u saopćenju koje prenosi Tanjug.

"Čitav kontekst pjesme nedvosmisleno šalje poruku da je uništenje bošnjačkog stanovništva historijska potreba i osveta srpskog naroda za izdaju", ocijenjeno je u saopćenju FHP-a