U sklopu turneje
126

Kraljevi heavy metal scene: Iron Maiden 24. jula nastupa u Zagrebu

Klix.ba
Foto: John McMurtrie
Britanski kraljevi svjetske heavy metal scene Iron Maiden službeno su započeli novu turneju. "Legacy Of The Beast" otvorena je u velikom stilu u Tallinnu, a 24. jula 2018. nastupat će i u Areni Zagreb.
Prošle subote, u Estoniji je koncertu Maidenovaca prisustvovalo 10.500 ljudi svih generacija. Uz dosad neviđeno visoki nivo scenske produkcije i senzacionalno unaprjeđenje zvuka, uspjeli su publici, vjernim starim fanovima i onima koji to tek postaju, prirediti doživljaj za pamćenje. Baš kao što su i najavljivali, Saku Suurhall
arenu pretvorili su u svoje igralište i platformu za ispreplitanje nekoliko različitih muzičkih svetova.

Set listu punu iznenađenja popratili su nizom vizualno uzbudljivih događanja na sceni, među kojima su dah oduzimali vatreni topovi, impresivno realistični crkveni vitraji i lebdeća replika ratnog aviona. Koncept svjetske turneje "Legacy Of The Beast" inspiriran Maidenovom istoimenom mobilnom igrom i stripom,
temeljen je oko nasljeđa imena Legacy Of The Beast, a njihov menadžer Rod Smallwood naglasio je kako se radi o vrlo posebnom, dosad neviđenom showu.

Tvrdi kako im je tematika ove History/Hits turneje dala prostora da budu kreativni i dobro se zabave planirajući je, a na pozornice širom sveta donesu šaroliku mješavinu novih i starih hitova uz mnoštvo iznenađenja za oko i uho.

Posebni gost i predgrupa Iron Maidena u Estoniji bio je američki metalcore sastav Killswitch Engage, a na koncertu u Hrvatskoj tu čast ima američki bend TREMONTI. Mark Tremonti, pevač i gitarista s kojim grupa dijeli ime, proslavio se u rock bendu Creed, te kao vodeći gitarista grupe Alter Bridge, a uz njega danas sviraju gitarista Eric Friedman i bubnjar Garrett Whitlock, dok je dio sastava jedno vrijeme činio i glasoviti basista Wolfgang Van Halen. Ova heavy metal struja iz Orlanda na Floridi donosi nam muzičko-žanrovski koktel trash metala, speed metala, alternative metala, hard rocka i post-grungea.

Napalm Records ovog juna će objaviti njihov novi album "A Dying Machine", a za žestoku svirku Maidenovaca publiku će zagrijati aperitiv play listom vlastitih hitova poput "Waste Your Time", "Another Heart", "All I Was", "Cauterize" i "The Things I’ve Seen".



Ulaznice za Iron Maidenu Areni Zagreb 24.7.2018. dostupne su u sistemu prodajnih mjesta Eventima ili putem njihove web stranice.