Proizvod koji se izvozi i u BiH
0

Kraj turbo folka u Srbiji?

Sarajevo-x.com
Popularni muzički pravac turbo folk preživljava svoje posljednje dane u Srbiji. Naime, turbo folk koji je nastao kao kolateralna šteta Miloševićevog režima, promovišući kokain, brz seks i kola proglašen je nepoželjnim, a ono što ga još uvijek održava u Srbiji je samo izvoz u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, piše srbijanski Press.

Otkako su u 'Zvezdama granda' počeli pobjeđivati zabavnjaci, a srbijanski mediji sve češće donosili naslove o tome kako su propali nastupi brojnih srbijanskih turbo folk pjevača postalo je očito je da se nešto dešava sa estradnom scenom susjedne zemlje.

Nadležni iz muzičke kuće "Grand" kazali su kako je narod odlučio da se turbo folk povuče sa scene, dok Press navodi da je za to glavni 'krivac' Saša Popović koji je nedavno izjavio kako će "Grand" produkcija nekim pjevačima zahvaliti na saradnji, a o tome ko će to biti odlučit će isključivo publika.

To se i desilo. Više nema Stoje i Mitra, odnosno nema onih koji ne poštuju pravila. Popović je ipak istakao da postoje pjevači koji nikada neće dobiti otkaz, a to su između ostalih Snežana Đurišić, Mira Škorić, Ana Bekuta, Marinko Rokvić, Saša i Dejan Matić, jer oni zaista prezentiraju kvalitetnu muziku.

Kako piše Press turbo folk je sada najbolji srbijanski proizvod koji se izvozi u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a skupo ga plaćaju i u dijaspori.

U "Grandu" tvrde da se ta prekretnica desila još prije nekoliko godina, te su polako, ali nemilosrdno počeli sa izbacivanjem turbo folka.

"Srbija se konačno oslobodila turbo folka, prvenstveno u onom obliku u kom se pojavio, a to se poklopilo s početkom ludila u Srbiji, i to kroz ratove i embargo. Muzika je u stvari bila samo kolateralna šteta i posljedica jednog lošeg vremena. Prvo se pojavio turbo folk, pa se transformisao u turban folk i kao takav je trajao izvjesno vrijeme, ali sad polako izlazimo iz te ružne priče", kazao je za Press Saša Žika Jakšić, producent „Granda", dodajući da postoje mnogi turbo folk pjevači, poput Mileta i Stoje, koji su zvijezde u inostranstvu, ali Srbiji ne znače ništa.

O tome svjedoči i nedavna Miletova izjava kada je kazao kako ga u Hrvatskoj uvijek čekaju prepune diskoteke, publika zna sve njegove pjesme, dok je u Bosni i Hercegovini i inostranstvu situacija još bolja.

U Grandu tvrde da ne žele još jednog Mileta, tako da svi pjevači prolaze strogu kontrolu, pa makar bili i najveće zvijezde.

"Seka mora da donese CD kod Saše Popovića. Svima je već sugerisano u kom pravcu sve to treba da ide i mi smo u stalnom kontaktu sa autorima, kojima kažemo šta je željena forma. Danas, kada bi Mile Kitić došao u „Grand" s pjesmom „Plava ciganko", ne bi mogao da prođe. To vrijeme je zauvijek prošlo. Eto, Mitar Mirić je izdao šest albuma za „Grand", ali poslednji nije, jer u muzičkom smislu nije zadovoljavao naše kriterije", istakao je Jakšić.

"Grand" će se i dalje nastaviti boriti protiv turbo folka jačajući srbijansku pop folk scenu, a publika je ta koja će odlučivati ko od pjevača ostaje, a ko ne.

Ovoj produkcijskoj kući cilj je približiti se evropskim standardima i, kako piše Press, u novi vizuelni identitet emisija uloženo je čak tri miliona eura.