Muzika
18

Kornelije Kovač: Arsen je bio jedinstven u onome što je radio

FENA
Kantautor Arsen Dedić bio je školovani i talentirani muzičar, sjajan pjesnik divne poezije. Bio je jedinstven u onome što je radio, a njegove pjesme nakon njega vječno će ostati živjeti.

Tako je o Dediću danas Feni kazao Kornelije Kovač, jedan od osnivača sarajevske pop škole, klavijaturista Indexa, vođa legendarne Korni grupe, kompozitor i producent.

Kovač je podsjetio da je Dedić još od samih početaka njegove karijere, kada je pjevao u vokalnom kvartetu 4M, počeo pisati poeziju, a vrlo brzo i komponovati.

"Pisao je, rekao bih, modernu šansonu, ali njegov stil mogao bi se zvati bilo kako. Te kompozicije su preživjele i dugo će živjeti", naglasio je Kovač, dodajući da je Dedić bio sjajan i duhovit čovjek.

Kovač je podvukao da smo, nažalost, sve češće sudionici odlazaka generacija od kraja tridesetih i iz četrdesetih godina prošlog vijeka, "generacije koja počinje polako da se runi, ali to je život".

Proslavljeni hrvatski kantautor i pjesnik Arsen Dedić umro je 17. augusta u 78. godini, nakon što su mu zatajili svi vitalni organi. Dedić je preminuo u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb gdje je bio hospitaliziran dvije sedmice zbog sepse nakon operacije kuka.

Arsen Dedić rođen je u Šibeniku 1938. i jedan je od najcjenjenijih hrvatskih kompozitora, književnika, prevoditelja, pjesnika i kantautora. Autor je i izvođač mnogih šansona te pobjednik mnogih muzičkih festivala, ali i jedan od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj.

Njegove su pjesme prevodili i obrađivali mnogi izvođači, a sam je pisao za mnoge poznate hrvatske estradne umjetnike. Veliki dio njegova opusa čini primijenjena muzika za televiziju, film i pozorište.

Dedićev književni opus broji 20 zbirki pjesama, počevši od "Broda u boci", njegove prve zbirke koja je doživjela više reizdanja i šezdesetak hiljada prodanih primjeraka. Osvojio je niz nagrada za muziku i stihove na festivalima širom Hrvatske i bivše Jugoslavije.

Krajem prošle godine objavio je album "Suputnici" koji je definirao kao "hommage sebi, svojem naporu, želji i ljudima koji su mu bili najbliži".