Muzika
321

Konvoj se nakon 10 godina vratio sa novim albumom "Mimosvijet"

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U prostorijama kultnog sarajevskog kluba Sloga, sarajevski bend Konvoj je danas održao promociju novog albuma pod nazivom "Mimosvijet".

Najavni singl sa novog albuma bend je objavio još u novembru 2012. godine, dok je spot za pjesmu "Radost i veselje" promovisan prije mjesec dana. U sklopu današnje promocije albuma članovi benda su odsvirali četiri pjesme sa novog albuma: "Ako me pitaš", "Narativi", "Ludnica" i "Vanredna vožnja".

Album "Mimosvijet" sniman je u periodu jesen/zima 2013. i proljeće 2014. godine u muzičkom studiju MC Pavarotti Mostar. Editing i miks napravljeni su u rezidentnom studiju Antika u Sarajevu, a mastering u Hotline Mastering studiju u New Yorku.

Članovi benda ističu kako je album svojevrsni odraz proživljavanja stvarnosti i svakodnevnice, a trudili su se da u svaku pjesmu unesu nesputanu energiju i iskrene emocije, te, bez obzira na sumornu realnost, pronađu mjesta za optimizam i vjeru u bolju budućnost.

"Priča počinje sredinom osamdesetih godina u sarajevskim mahalama, kada je grupa sarajevskih mladića/dječaka krenula na jedno istinsko muzičko putovanje. Imali su zajedničku strast koja se zvala muzika, imali su prave idole - Pink Floyd, Led Zeppelin, AC/DC, EKV, Partibrejkerse, Električni orgazam - muziku na kojoj su odrasli i stasali kao umjetnici. Konvoj je išao sa vremenom, imao je varijante i dumine, lajao je na pun mjesec... Ovaj sadašnji sastav je deset godina čekao te vrijedno radio i razvijao se, a danas su odlučili biti potpuno drugačiji, biti inovativni, drski, bezobrazni, sa jednim žestokim, atraktivnim zvukom i suvremenim r'n'r izričajem", kazao je Ognjen Džinić, projekt menadžer kompanije Tropik, u čijem je izdanju izašao novi album benda Konvoj.
Njihov novi, peti po redu album, koji u prodaju kreće od sutra, 14. novembra, nosi naziv "Mimosvijet", čime poručuju da se kao bend ne uklapaju u tuđe kalupe samo kako bi bili društveno prihvatljivi. Umjesto toga su, navode, odabrali da budu nesputani i svoji, istražuju i eksperimentišu sa novim idejama, muzičkim formama i rješenjima.

"Mimosvijet je generalno način razmišljanja, neki kritički osvrt kojim se ne uklapaš u sredinu samo da bi bio prihvaćen, nego si svoj. Kad danas čujete da ste mimosvijet, to ustvari znači da ste na pravom putu i tako morate nastaviti", kažu članovi benda.

"Drago mi je da smo bend vratili u igru. Posljednja dva albuma smo uglavnom Hamo i ja radili studijski i zasitili smo se toga. Ovaj smo put odlučili da bend radi na aranžmanima i pjesmama. Karakteristika ovog albuma je upravo živa svirka i ta energija je prenesena i na CD. Nakon deset godina smo smogli snage da napravimo nešto ovakvo i veoma smo sretni zbog toga", kazao je Nedžad Merdžanović, dodavši kako je muzika njihov ispušni ventil i kako su sretni iz razloga što su se vratili u prostoriju u kojoj su svirali kao dječaci, te da to namjeravaju nastaviti i dalje.

"Nismo se vratili na bijelom konju, nego na četiri konja - uporni da budemo mimosvijet, bez obzira na to što je vrijeme takvo kakvo jeste", dodao je Hamdija Salihbegović.