|

Konvoj se nakon 10 godina vratio sa novim albumom "Mimosvijet"

Konvoj se nakon 10 godina vratio sa novim albumom "Mimosvijet"
321
Piše: L. Č.
13.11.2014. u 15:14
15
komentara
321

dijeljenja
1/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
8/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
9/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
10/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U prostorijama kultnog sarajevskog kluba Sloga, sarajevski bend Konvoj je danas održao promociju novog albuma pod nazivom "Mimosvijet".
Najavni singl sa novog albuma bend je objavio još u novembru 2012. godine, dok je spot za pjesmu "Radost i veselje" promovisan prije mjesec dana. U sklopu današnje promocije albuma članovi benda su odsvirali četiri pjesme sa novog albuma: "Ako me pitaš", "Narativi", "Ludnica" i "Vanredna vožnja".

Album "Mimosvijet" sniman je u periodu jesen/zima 2013. i proljeće 2014. godine u muzičkom studiju MC Pavarotti Mostar. Editing i miks napravljeni su u rezidentnom studiju Antika u Sarajevu, a mastering u Hotline Mastering studiju u New Yorku.

Članovi benda ističu kako je album svojevrsni odraz proživljavanja stvarnosti i svakodnevnice, a trudili su se da u svaku pjesmu unesu nesputanu energiju i iskrene emocije, te, bez obzira na sumornu realnost, pronađu mjesta za optimizam i vjeru u bolju budućnost.

"Priča počinje sredinom osamdesetih godina u sarajevskim mahalama, kada je grupa sarajevskih mladića/dječaka krenula na jedno istinsko muzičko putovanje. Imali su zajedničku strast koja se zvala muzika, imali su prave idole - Pink Floyd, Led Zeppelin, AC/DC, EKV, Partibrejkerse, Električni orgazam - muziku na kojoj su odrasli i stasali kao umjetnici. Konvoj je išao sa vremenom, imao je varijante i dumine, lajao je na pun mjesec... Ovaj sadašnji sastav je deset godina čekao te vrijedno radio i razvijao se, a danas su odlučili biti potpuno drugačiji, biti inovativni, drski, bezobrazni, sa jednim žestokim, atraktivnim zvukom i suvremenim r'n'r izričajem", kazao je Ognjen Džinić, projekt menadžer kompanije Tropik, u čijem je izdanju izašao novi album benda Konvoj.

Njihov novi, peti po redu album, koji u prodaju kreće od sutra, 14. novembra, nosi naziv "Mimosvijet", čime poručuju da se kao bend ne uklapaju u tuđe kalupe samo kako bi bili društveno prihvatljivi. Umjesto toga su, navode, odabrali da budu nesputani i svoji, istražuju i eksperimentišu sa novim idejama, muzičkim formama i rješenjima.

"Mimosvijet je generalno način razmišljanja, neki kritički osvrt kojim se ne uklapaš u sredinu samo da bi bio prihvaćen, nego si svoj. Kad danas čujete da ste mimosvijet, to ustvari znači da ste na pravom putu i tako morate nastaviti", kažu članovi benda.

"Drago mi je da smo bend vratili u igru. Posljednja dva albuma smo uglavnom Hamo i ja radili studijski i zasitili smo se toga. Ovaj smo put odlučili da bend radi na aranžmanima i pjesmama. Karakteristika ovog albuma je upravo živa svirka i ta energija je prenesena i na CD. Nakon deset godina smo smogli snage da napravimo nešto ovakvo i veoma smo sretni zbog toga", kazao je Nedžad Merdžanović, dodavši kako je muzika njihov ispušni ventil i kako su sretni iz razloga što su se vratili u prostoriju u kojoj su svirali kao dječaci, te da to namjeravaju nastaviti i dalje.

"Nismo se vratili na bijelom konju, nego na četiri konja - uporni da budemo mimosvijet, bez obzira na to što je vrijeme takvo kakvo jeste", dodao je Hamdija Salihbegović.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...