SARTR
6

Koncertnu sezonu "Grlom u jagode" otvara međunarodni ansambl gitare Nairuz

Klix.ba
U sklopu koncertne sezone "Grlom u jagode" koju koproduciraju Jazz Fest Sarajevo i Sarajevski ratni teatar (SARTR) sarajevskoj publici bit će predstavljeno osam koncerata različitih vrsta muzika i izvođača, bosanskohercegovačkih, regionalnih i međunarodnih ansambala.

Posebna važnost saradnje Jazz Festa Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra je u činjenici da snage udružuju javna ustanova i nezavisna organizacija u okviru stalne saradnje što može predstavljati dobar model i za druge javne institucije.

Direktor Sarajevskog ratnog teatra Aleš Kurt podsjetio je na muzičku auru prostora nekadašnjeg CDA, ali i SARTR-ovu misiju predstavjanja događaja žive umjetnosti.

"Ovaj projekt nagovještava kontinuitet i naš je zajednički doprinos deprovincijalizaciji Sarajeva", kazao je Kurt.

Direktor Jazz Festa Edin Zubčević naglasio je kako uspješna saradnja Jazz Festa i SARTR-a traje duže od decenije, a projektom "Grlom u jagode" publika će imati priliku uživati u kvalitetnim muzičkim sadržajima u smislu programa i produkcije tokom cijele godine.

"Koncertna sezona 'Grlom u jagode' povezat će Sarajevo sa drugim evropskim gradovima i omogućiti da Sarajevo postane dijelom koncertnih rasporeda međunarodnih umjetnika", kazao je Zubčević najavljujući prva dva koncerta sezone u martu i aprilu.

Već u subotu, 23. marta, u 20 sati u SARTR-u će nastupiti Nairuz, međunarodni ansambl gitariste Mirze Redžepagića, sa meksičko-izraelskim kontrabasistom Danielom Moreom, nejistom i vokalistim iz Novog Pazara Almedinom Varošaninom i slovenskom flamenko plesačicom Urškom Centa. Ovaj ansambl će predstaviti spoj flamenka, makamske tradicije i sufijske poezije. 15. aprila bit će održan koncert argentinske pjevačice Sofije Rei i francusko-karipskog multiinstrumentaliste JC Maillarda koji će svirati bas saz.

Ulaznice za oba koncerta u prodaji su u sistemu Kupikartu.ba.