U maju
273

Koncertna turneja Sinan Alimanović International Banda u Kini

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Višestruko nagrađivani bh. jazz ambasador, pijanist, kompozitor, dirigent, aranžer, profesor i vođa benda Sinan Alimanović ponovo je pozvan da održi koncertnu turneju u Kini u pratnji svog internacionalnog banda.

U prvoj polovini mjeseca, 2. i 3. maja realizirat će se dva koncerta u okviru CEEC Culture & Arts Carnivala, u organizaciji Ministarstva kulture Narodne Republike Kine i Grada Pekinga, te 4. i 5. maja koncerti u DDC Beijing i DDC Aranya.

Sinan Alimanović International Band, koji čine najbolji savremeni evropski i američki jazz umjetnici, a kineskoj publici će ponovo predstaviti mozaik bosansko – američkog jazza, jedinstveni zvuk po kojem je Sinan Alimanović International Band prepoznatljiv u svijetu. Na programu će se naći Alimanovićeve autorske kompozicije, kompozicije Harvie S-a i Lejle Alimanović te jazz standardi.

Harvie S - basist, kompozitor, inovator, višedecenijski profesor na Manhattan School of Music, svestrani umjetnik koji je svojevremeno uvršten u porodično stablo jazz muzike, a sa kojim je Sinan Alimanović u junu prošle godine u New Yorku snimio novi album, ponovo će biti dio ritam sekcije u Kini. Harvie S je do sada sarađivao i snimao sa najvećim imenima iz svijeta muzike, kao što su James Brown, Kenny Barron, Chick Corea, Tony Bennett, Pat Metheny, Paul Motion, Gil Evans, Randy Brecker, Stan Getz, Toots Thielemans i mnogim drugim.

Vladimir Kostadinović - više puta nagrađivani bubnjar i kompozitor spada među najbolje svjetske jazz bubnjare nove generacije. On je već zabilježio saradnju sa Alimanovićem na nosaču zvuka “Sinan Alimanović Inernational Band – Live in Studio: Bosnian Blue” (2017.). Kostadinović je do sada sarađivao sa muzičarima kao što su: Benny Golson, Joe Sanders, Gregory Porter, Bob Mintzer, Duško Gojković, Chico Freeman, Melisa Aldana, Franco Ambrosetti itd.

Lejla Alimanović - magistrica u oblasti odnosa između jazza i književnosti, umjetnička producentica, jazz vokalistica, u Pekingu će, uz podršku trija, premijerno predstaviti novu autorsku kompoziciju “Roy Hard Groove” posvećenu legendarnom trubaču Roy Hargrovu. U sklopu Sinan Alimanović International Banda ostvarila je saradnje sa vrhunskim evropskim i američkim jazz muzičarima, kao što su: Harvie S, Victor Lewis, Jim Mullen, Vladimir Kostadinović, Jed Levy i mnogi drugi.

Sinan Alimanović - višestruko nagrađivani bh jazz ambasador, u kontinuitetu promoviše bosanskohercegovačku jazz scenu kroz saradnje sa najrelevantnijim imenima iz jazz svijeta, među kojima su i višestruki dobitnici prestižne nagrade Grammy. Samo neki od njih su: Randy Brecker, Harvie S, Victor Lewis, Ladislav Fidri, Duško Gojković, Alex Blake, Bobby Sanabria, Barbara Hendricks, Jed Levy, Petar Ugrin, Jim Mullen, Gianni Basso, Aladár Pege…