Muzika
316

Koncerti, svirke i partyji: Ovo su najbolja mjesta za izlaske za vrijeme Sarajevo Film Festivala

Piše: Lejla Čolak
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba (Foto: E. H./Klix.ba)
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba (Foto: E. H./Klix.ba)
U petak, 15. augusta, počinje jubilarni, 20. po redu, Sarajevo Film Festival. Brojni lokali, klubovi i pubovi u Sarajevu za vrijeme SFF-a u vlastitoj organizaciji svojim posjetiteljima nude raznovrsan muzički program, a mi smo za vas izdvojili najznačajnije.

Brojni građani, ali i gosti iz regije i svijeta koji su imali priliku posjetiti glavni grad BiH nekoliko puta, složit će se s tim kako Sarajevo posebno diše za vrijeme Festivala. Grad u tih devet dana nikad ne spava, ulice i trgovi su prepuni gostiju iz čitavog svijeta, a brojni filmski i muzički sadržaji će učiniti da vam nikad ne može biti dosadno.

Bilo da ste ljubitelji elektronske muzike, hip hopa, živih rock svirki ili pak opuštenih varijanti na otvorenom, ovogodišnji Sarajevo Film Festival će obilježiti bogata i raznovrsna muzička ponuda u kojoj svako za sebe može pronaći nešto interesantno.

Mucha Lucha Summer Fest: Devetodnevni muzički maraton u centru grada

Mucha Lucha Summer Fest partyji će biti održavani na otvorenom, na lokaciji caffe bara Hag (Kotromanića 48). Ulaz će u toku trajanja Festivala tokom radnih dana biti slobodan, dok će se vikendom naplaćivati po cijeni od 5 KM. Svaki dan zabava počinje već u 17 sati, uz lokalne DJ-eve i besplatan roštilj.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Potrudit ćemo se da vam priredimo nezaboravan provod svakog dana uz mnoštvo muzičara i DJ-eva, kao i raznih popratnih noviteta. Prostor ispred caffe bara Hag Sarajevo će biti zasigurno u unikatnijem izdanju nego inače, a u slučaju kiše, spremamo i iznenađenje u vidu alternativne, izuzetno ugodne i prostrane prostorije u zatvorenom", ističu organizatori, te dodaju kako svojim posjetiocima tokom svih devet dana garantuju izuzetno zanimljiv muzički program uz muzičare i DJ-eve, kako lokalne, tako i iz regiona i svijeta.

Više o Mucha Lucha Summer Festu čitajte ovdje.

Heatwave Music Stage i Neon Lights party u Kriterionu

Jedino art kino u gradu, Kriterion, za vrijeme SFF-a organizuje mini festival Heatwave Music Stage, koji će obilježiti osam dana koncerata, te chill zona koja će biti otvorena tokom čitavog festivala i idealna je za opuštena popodneva koja želite iskoristiti za oporavak od vrelih koncertnih noći. Na Heatwave Music Stageu će nastupati: Zaa, Eyesburn, Aesthetic Empathy, Sikter, InTheRoom.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Jedan od najočekivanijih Heatwave gostiju jeste d'n'b duo Disphonia, koji iza sebe imaju nastupe sa imenima kako što su Optiv, Gridlok, BSE, Noisia, Calyx i Teebee, a koji će nastupiti u okviru partyja Neon Lights, svijetlećeg plesnog događaja koji će ponovo obradovati sve ljubitelje drum and bass muzike. Glow paint ili fluorescentna boja izlaganjem UV neonkama svijetli u mraku stvarajući na taj način fantastičnu i interesanstnu atmosferu. Boje koje se koriste su profesionalne, ne izazivaju nikakve reakcije, a apliciraju se na kožu ili kosu. Glow in the dark boje i svijetleće narukvice za sve posjetioce su besplatne.

Rambo Amadeus, Frenkie i Goribor u City Pubu

City Pub za vrijeme SFF-a organizuje seriju koncerata, a ljubitelje Ramba Amadeusa će razveseliti vijest da će nastupiti čak dvije noći zaredom - 18 i 19. augusta. Sljedeću noć, 20. augusta, City Pub će ugostiti Frenkija i Billaina, a 21. augusta, pred sarajevskom će publikom nastupiti srbijanski bend Goribor. Tu su i Mojo Pin, St. Louis Band, te DJ Valida. A ono što je najbolje od svega – ulaz na sve koncerte i partyje je besplatan.

Shatro Film Festival: Mjesto za ljubitelje hip hopa i graffita

Caffe galerija Shatro drugu godinu zaredom organizuje svoju verziju SFF-a, Shatro Film Festival, koji će i ove godine ponuditi brojne sadržaje za ljubitelje graffita i hip hopa.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Writerska druženja, hip hop, izložbe, graffiti live act, sketch battle, cuga, kuliranje u hladu uz rijeku, izležavanje na travi, betonu, gdje god stignete! Fokus je na graffitima kao i uvijek, zato vam dovodimo top repera i producenta, ali da rade graffiti live act!", poručuju organizatori.

Druženja u caffe galeriji Shatro bit će organizovana u periodu od podneva pa do 23 sata, a tu su su Kontra, Merakoon, Frenkie, Billain, Tru Skool, Miran Mujačić...

Summer Lounge Sarajevo: Odličan provod na otvorenom

Već petu godinu zaredom, Lounge Bar koji se nalazi na platou Skenderija privući će veliki broj gostiju, a provod na otvorenom je zagarantovan.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Heineken Lounge Bar je počeo sa radom 1. augusta i bit će otvoren sve do kraja mjeseca, 31. augusta ove godine. Sve ljubitelje elektronske muzike očekuje dobar provod uz nastupe mnošto domaćih, regionalnih i internacionalnih DJ-eva, dok za dane SFF-a organizatori pripremaju mnoštvo iznenađenja.

Prostor može primiti između 800 i 1000 ljudi, a jedan od gostiju je dvojac Sevdah Baby koji će nastupiti 21. augusta. Više informacija o line up-u, pogledajte ovdje.

Somersby Bridge na Eiffelovom mostu

Lord Somersby's Bridge postavljen je na Eiffelovom mostu na Skenderiji, a organizatori ističu da će, pored interesantne postavke, ponuditi tematske noći, odličnu zabavu, te druženje u dnevnoj, ali i večernjoj varijanti.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Bilo da volite ples, egzibicije, modu, stand-up komediju, fotografiju ili sjajnu muziku, iz dana u dan, noći u noć na Eiffelovom mostu ćete moći pronaći sadržaj za sebe", poručuju organizatori.

Ulaz na tematske zabave koje počinju u 18 sati će biti moguć isključivo uz pozivnice koje će se besplatno dijeliti na licu mjesta ili tokom dana u gradu.

Sarajevo Rock Festival: Žive svirke za ljubitelje rocka u Undergroundu

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Za vrijeme Sarajevo Film Festivala, u periodu od 15. do 23. augusta, u sarajevskom rock&jazz klubu Underground bit će održan treći po redu Sarajevo Rock Festival Organizatori ističu kako je osnovni cilj ovog festivala bogaćenje rock scene u našoj zemlji i jačanje veza sa izvođačima iz susjednih zemalja, a jedna od želja organizatora je brendiranje Sarajevo Rock Festivala kao najjačeg u regionu, te veći broj učesnika iz godine u godinu. Na ovogodišnjem, trećem po redu Sarajevo Rock Festivalu, nastupaju: Futavci, Dede Putra, Karne, Kablovi, Strava škola / Stand-Up Comedy Night, Na Zor, Zona Iskljuchenja i Sopot.

Sloga: Od Igora Vukojevića do disco i ex yu rock tematskih noći

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Poznati klub Cinemas (ex Sloga) za vrijeme SFF-a organizuje vlastitu (prilično eklektičnu) verziju Festivala, koja će svake noći ponuditi nešto potpuno drugačije. Od Tribute to Azra žive svirke, preko disco i ex yu rock tematskih noći, Amela Ćurića i Igora Vukojevića, do reggae noći uz nastup bh. benda Bosnische Post.

Afteri u Podroomu

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Podroom, jedno od omiljenih mjesta za after partyje u gradu, i ove godine će svojim posjetiteljima otvoriti vrata za zabavu do zore. Muziku će, između ostalih puštati Funk Fmdzemov, nanE - eFM radio, Sanjin Ferušić i Jelena Šimić, Šivini drugari, Kontra i ZliJay, DJ Focho i DJ Ahmaad.

Pussy Galore: "Lights, camera, action & dance floor"

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Poznati klub na Čaršiji i za vrijeme SFF-a organizuje devet noći partyja. Zagrijavanje kreće od 20 do 22, a nastupit će brojna lokalna DJ imena kao što su El Karinho, Zlijay Tzv Mixmaster Zlee, Merakoon, Hibrid & DJ Keon, Bass Ul Ulema, Merakoon. Također, Pussy Galore je oficijelno mjesto after partyja za koncerte Dječaka (22. august) i Goblina (23. august) koji će se održavati u Domu mladih.

Sarajevo Terasa 2014: Zabava na krovu Doma mladih

U toku jednog od najvećih europskih filmskih festivala po prvi put u našem gradu nešto sasvim drugačije, open air event na prostoru krova Doma Mladih.

"Očekuju vas vrhunski DJ-evi, niske cijene pića, top zvuk i rasvjeta. Ne sumnjamo u to da će krov Doma mladih biti popunjen do posljednjeg mjesta i da ćemo uživati uz zvukove elektronske muzike sve do zore", poručuju organizatori.

Ulaz je obezbijeđen uz ulaznice koje možete preuzeti na oficijelnom checkpointu u Central caffeu u terminima od 12 do 15 sati i od 20 do 22 sata.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

U Mashu, Operi i caffeu Barometar, lokacijama u neposrednoj blizini glavnog festivalskog trga, uvijek je najživlje, a i ove godine će u nabrojanim kafićima biti organizovani partyji uz lokalne DJ-eve.

U Haciendi, publiku će zabavljati DJ Pest Jay, Kopipest, ADF Hacienda, DJ Farrel, DJ Da Hox, DJ Matti (Netherlands), Hator, A-skitzo aka DJ Ahmaad... a tu je i plesna groznica, kao i tamburaši.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Slična situacija je i u klubovima City Lounge, Cheers i Baghdad, dok klub Element u petak i subotu za svoje posjetitelje organizuje muziku uživo i večer sa tamburašima, uz orkestar Artis.