EKV Tribute projekt
25

Koncerti "In memoriam of EKV" u Zenici, Tuzli, Sarajevu i Mostaru

Klix.ba
Koncerti "In memoriam of EKV", koje organizuje Kuća muzike i zabave Panta Rhei, i ove godine će biti održani u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Mostaru.

Koncerti sa bivšim članovima grupe EKV bit će održani povodom godišnice smrti Milana Mladenovića koji je preminuo 5. novembra 1994. godine.

EKV Tribute projekt nastao je prije deset godina i od tada svake godine u isto vrijeme intenzivnije predstavlja EKV u zemljama bivše Jugoslavije. Veliko zanimanje publike potaknuto je i ocjenom muzičke i stručne javnosti da je riječ o tribute sastavu koji je najbolji i najvjerniji EKV originalu, između ostalog jer u njemu nastupaju neki bivši članovi EKV-a i nekoliko vrsnih muzičara s njima u ekipi.

Tribute za EKV predvode dva originalna člana - Marko Milivojević, bubnjar sa najdužim stažom u EKV-u koji je svirao na albumu "Dum Dum" (1991.), na koncertnom izdanju ”Kao u snu” snimljenom 13. 12. 1991 u beogradskom Domu Omladine, i na albumu ”Neko nas posmatra” (1993.) i basista Dragiša Uskoković Ćim, koji je takođe svirao na albumima ”Kao u snu” i ”Neko nas posmatra”.

Osim njih, ekipu čine Aleksandar Saša Sarajlić, vokal koji neodoljivo, skoro zastrašujuće podsjeća na Milana, gitarista Predrag Stevović i klavijaturista Dejan Tomović Tomke, koji je svojevremeno svirao u popularnom beogradskom rock bendu Vampiri.

Njihova ovogodišnja BiH turneja, u organizaciji sarajevske agencije Panta Rhei, počinje 14. novembra u Zenici ("Zona") i nastavlja se 15. novembra u Tuzli ("Palma"), 16. novembra u Sarajevu ("Sloga") i 17. novembra u Mostaru (OKC Abrašević).

Ove godine obilježava se 25 godina od izlaska albuma "Neko nas posmatra", posljednjeg studijskog albuma Ekatarine Velike na kojem se uz naslovni hit i popularnu pjesmu ”Jadransko more”, nalazi i jedina obrada koju je grupa snimila, ”Istina mašina” Dade Topića sa kultnog istoimenog debi albuma grupe Time.