{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koncert Vlade Podanyja 14. jula

S
13.7.2010. u 14:46
0
3
Koncert Vlade Podanyja 14. jula
0
Koncert Vlade Podanyja 14. jula
U subotu, 14. jula, na Centralnoj pozornici Vijećnica, u okviru "Baščaršijskih noći", nastupit će Vlado Podany sa bendom, kamernim orkestrom i solistima.
Podany, svojevremeno član "Divljih jagoda", "Armije B" i "Tifa benda" predstavit će svoj prvi samostalni album instrumentalne muzike pod nazivom "Piano album".

Vlado Podany je rođen 1964. godine u Sarajevu. Čitav život je posvećen muzici i instrumentima sa klavijaturom. Sa završenom Muzičkom akademijom, stiče puno muzičko obrazovanje.

Najraniji period muzičkog iskustva u vezi je sa mladim i neafirmiranim sarajevskim bendovima iz kojih su se izdvajali pojedini muzičari i postajali članovima kasnije veoma poznatih ex-Yu bendova.


U prvi zvanični i ozbiljni profesionalni projekat, Vlado kao klavijaturista ulazi krajem 1985. godine, na poziv (tada već bivšeg pjevača "Bijelog dugmeta") Željka Bebeka, te snima prvi LP pod nazivom “Željko Bebek i Armija B”. Album tokom 1986. doživljava veliku promotivnu Yu-turneju.

Godine 1987, na poziv Zeleta Lipovače, gitariste i autora tada već poznatog benda "Divlje jagode", Vlado postaje član ovog benda i snima svoj drugi studijski album “Konji”, i kao i u prethodnom periodu tako i sada, sa "Jagodama" priprema i odlazi na veliku Yu-turneju.

Godine 1988. sa Mladenom Vojičićem Tifom, sa kojim istovremeno napušta "Divlje jagode", snima prvi Tifin solo-album pod nazivom “Tifa No 1″ u beogradskom studiju "Aquarius". Već sa solidnim studijskim i koncertnim iskustvom te poznanstvima sa gotovo kompletnom Yu-estradom, Vlado dobija pozive od već poznatih bendova, ali konačno 1989. godine počinje saradnju sa "Crvenom jabukom", sa kojom odlazi na veliku turneju pod nazivom “Tamo gdje ljubav počinje”, nakon koje na tržište izlazi dupli live-album pod istim nazivom.

Potvrda muzičkog kvaliteta stiže početkom 2000. godine, kada na poziv i Dine Merlina odlazi na promotivnu turneju po Turskoj, Švajcarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim prihvata i poziv Hanke Paldum da učestvuje na njenom promotivnom koncertu u sarajevskoj "Zetri".

Vlado je, kao studijski muzičar, učestvovao na posljednjem albumu Mladena Vojičića Tife, kao i realizaciji velikih projekata islamske duhovne muzike, ilahija i kasida ("Tri hafiza", "Pogledaj nas, Jarrabi", kao i najnovijeg promotivnog projekta hora "Gazije").

Vlado se sve vrijeme nakon rata profilira u umjetnika visokog muzičkog nivoa, radeći ozbiljne i potpuno drugačije projekte od ranije navedenih.

Početkom 2009. godine, Vlado počinje snimanje prvog solističkog albuma pod nazivom “Piano album” što već jasno određuje profil muzičara, izbor instrumenta i umjetnički nivo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: