Muzika
9

Koncert u čast Radija 202 29. aprila u clubu "Underground"

FENA
Koncert u čast Radija 202 bit će održan 29. aprila u rock&jazz clubu "Underground" na drugu godišnjicu gašenja ovog sarajevskog medija.

Uprava RTVFBiH u saradnji s državnom administracijom 29. aprila 2010. ugasila je sarajevski Radio 202, posljednji bastion medijske slobode u kojem nije bio važan nacionalni ključ, seksualna, religijska niti bilo kakva orijentacija, a jedini kriteriji važni za rad na Radiju 202 su bili slušanje dobre muzike i dobro raspoloženje.

Na drugu godišnjicu smrti najboljeg sarajevskog radija koji je odgojio i koji su stvorile generacije sarajevskih muzičara, umjetnika, novinara, radija koji je u posljednjih sedam godina postojanja primio više od šetsto studenata i ponudio im utočište unutar ludila koje vlada Sarajevom i cijelom BiH, ekipa Radija 202 neće sjediti mirno kao 2011. godine, već će organizirati koncert da bi na određeni način proslavili nasljedstvo koje je Radio 202 ostavio svima nama.

"Ovo je jednostavno prilika da se okupimo na datum kada je 202-ka trebala nastaviti emitovanje prije dvije godine. Ja sam jedna od tri osobe čiji su glasovi emitovani posljednji u eteru Radija 202. Želim na neki način nastaviti s muzikom, pa makar organizacijom i sviranjem na ovom koncertu. Stvar prkosa. Prema RTVFBiH, prema ovoj državi i prema upravi Grada Sarajeva na čelu s gradonačelnikom Behmenom, ljudima koji su nam ulagali lažnu nadu u spas Radija 202", izjavio je Arnel Šarić Sharan, jedan od organizatora koncerta i basista benda "Deus Ex Carousel" koji će svirati na koncertu, te bivši uposlenik Radija 202.

Kako je Radio 202 bio poznat po širokoj paleti muzičkih žanrova koji su pronalazili mjesto u eteru na 93,1 FM bez obzira na njihovu komercijalnu snagu, 29. aprila će doći do fuzije analognog i digitalnog, gdje će na bini "Undergrounda" zasvirati sarajevski rock'n'roll bend "Deus Ex Carousel" i jedno od najpoznatijih imena sarajevskog Radija 202, autor emisije "Garaža 202" - Zlijay!

Ulaznica za koncert je pet KM.