Odluka Gradskog vijeća?
61

Koncert Tonyja Cetinskog u Sarajevu upitan, pjevač možda neće nastupati zbog problema s novcem

L. R.
Tony Cetinski (Foto: Pixsell/Ivana Ivanović)
Tony Cetinski (Foto: Pixsell/Ivana Ivanović)
Koncert Tonyja Cetinskog u Sarajevu povodom godišnjice održavanja Olimpijade u glavnom gradu Bosne i Hercegovine najvjerovatnije će biti otkazan usred problema sa finansijskim sredstvima.
Naime, na sjednici Gradskog vijeća koja se održala jučer, dio sredstava koje je uplatila Vlada Kantona Sarajevo za organizaciju 40. godišnjice ZOI, neće biti uplaćen za održavanje koncerta Tonyja Cetinskog, koji se trebao održati 10. februara ispred Vječne vatre u Sarajevu.

Tim povodom, kontaktirali smo gradonačelnicu Benjaminu Karić, koja je navela da Grad Sarajevo nije organizator te da ne mogu finansirati ništa mimo javnog poziva.

"Grad od samog početka niti je organizator niti je izdvojio sredstva u budžetu Grada Sarajevo za održavanje koncerta Tonyja Cetinskog. Dakle, Grad Sarajevo zaista nema nikakve veze. Grad ne može finansirati ništa mimo javnog poziva i to je procedura koja se mora poštovati i biti u skladu sa zakonom. Nije ovdje stvar šta neko hoće ili neće. Ja nisam nijednom bila kontaktirana od strane organizatora. Ovo je projekat koji je podržala Turistička zajednica KS. Odluku sredstava donijelo je Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Međutim, budući da je Stage Production 'd.o.o.' odnosno da radi kao firma, mi ne možemo podržavati koncerte mimo javnog poziva", navela je Karić.

Pozvali smo i organizatora koncerta Adnana Mundžića iz agencije Stage Production. Međutim, on kaže da zvaničnu informaciju za otkazivanje koncerta još nisu dobili od Gradske uprave Sarajeva.

"Nemamo trenutno informaciju. Mi kao organizatori nismo zvanično dobili nikakav dopis onog što su mediji prenijeli. Čime mi raspolažemo od informacija jeste da je Vlada Kantona Sarajevo, shodno tim dogovorima za to obilježavanje uplatila Gradskoj upravi novac. Jučer je bilo to vijeće, prema toj odluci trebalo je da se taj novac rasporedi, ne govorim samo za nas, već i ZOI, Centar Skenderija i jako puno drugih organizatora, koji su u sklopu obilježavanja. Službeno nismo dobili od Gradske uprave ništa. Ono što znamo je da je jučer bilo na Vijeću raspodjela novca, a imamo informaciju da navodno gradonačelnica nije dozvolila da se finansira ovaj koncert", rekao je Adnan Mundžić, organizator koncerta iz agencije Stage Production.

Direktor Turističke zajednice KS Haris Fazlagić tvrdi da ni oni nisu organizatori koncerta te da također nemaju nikakvu zvaničnu informaciju o otkazivanju koncerta.

Inače, Odbor za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI 1984. u Sarajevu je 22. decembra 2023. godine predao zahtjev Ministarstvu kulture i sporta KS za sufinansiranje organizacije događaja, a gdje su između ostalog, tražili i 80.000 KM za sufinansiranje koncerta Tonyja Cetinskog.

Također, u istom zahtjevu naveli su da je Grad Sarajevo obezbijedio dio finansijskih i materijalnih resursa u skladu sa svojim mogućnostima, ali da to nije dovoljno za organizaciju svih događaja povodom 40. godišnjice ZOI i da im je potrebna dodatna finansijska potpora.

Podsjećamo, na press konferenciji koja se održala 8. januara, predstavljen je program obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine, a gdje je između ostalog, najavljen i koncert Tonyja Cetinskog.