Priče s pariških bulevara
76

Koncert "Šansona u Sarajevu" 9. oktobra u BKC-u: Omaž velikanima francuske šansone

E. Sk.
Koncert pod nazivom "Šansona u Sarajevu" održat će se u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu u petak, 9. oktobra.

Na ovom svojevrsnom omažu velikanima francuske šansone kao vokalni solista će nastupiti Jasmin Bašić, dok orkestar čine Fuad Šetić klavir, Bakir Samardžić harmonika, Danijel Jurišić gitara, Fahrudin Strojil kontrabas. Muzički direktor i aranžer je Mario Katavić.

Koncert je zamišljen da se realizuje kroz stihove i muziku, kao niz priča sa pariških bulevara ispričanih u Sarajevu na izvornom jeziku, što domaća publika ima veoma rijetko priliku da čuje na pozornicama na našim prostorima.

"Ovaj projekt ima za cilj osvježiti muzičku scenu i približiti šansonu domaćoj publici, prvenstveno mladoj populaciji koja nije imala priliku da se upozna sa takvom muzičkom formom. Polazeći od činjenice da u našoj sredini neki žanrovi muzike, među kojima je i francuska šansona, odlaze u zaborav, na ovaj način se žele mladim generacijama predstaviti kompozicije nezaboravnih šansonjera", poručili su organizatori.

Tako će publika imati priliku da uživa u vanvremenskim djelima koja su tokom takozvanog "zlatnog doba" francuske šansone izvodili kantautori kao što su Jacques Brel, Charles Aznavour, Edith Piaf, a bit će izvedene i kompozicije Arsena Dedića i Đele Jusića na čiji je stvaralački opus značajno utjecao upravo ovaj muzički pravac.

Ulaznice po cijeni od 10 KM mogu se kupiti u JU BKC KS.

Šansona je naziv za francusku umjetničku pjesmu iz srednjeg vijeka i doba renesanse. Izvorno šansona je bila pučka umjetnost. Datira iz 12. stoljeća a od 19. stoljeća šansona je razvila međunarodni ugled. S vremenom je postala snažna industrija 20. stoljeća između dva svjetska rata. Posebno iza Drugog svjetskog rata je postala muzička vrsta koja uključuje pjesnike, kompozitore i izvođače. To je zlatno doba francuske šansone.

Šansona je iznikla iz srednjovjekovne tradicije trubadura i trouvera. Najznačajnije se razvila u Francuskoj, koja se smatra kolijevkom evropske šansone. Šansona je oduvijek bila, a vjerovatno je i iz te potrebe nastala, komentator društvenih zbivanja s jedne strane i introspektivni dnevnik vlastite sudbine s druge strane.

Njena lica su mnogobrojna, od izrazito artističko-umjetničkog do onog jednostavnijeg, popularnog koje se obraća svim ljudima na jednako razumljiv način.

Koncert "Šansona u Sarajevu" posvećen je velikanima francuske umjetničke scene.

"Polazeći od činjenice da u našoj sredini neki žanrovi muzike, među kojima je i francuska šansona, odlaze u zaborav, želja nam je da se mladim generacijama predstave kompozicije nezaboravnih šansonjera", kažu organizatori.

Ovim projektom se želi podsjetiti, oživjeti i obnoviti duh i šarm vječitih melodija.