{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koncert povodom 20 godina postojanja grupe Crvena jabuka

S
3.4.2005. u 22:38
0
0
Koncert povodom 20 godina postojanja grupe Crvena jabuka
0
Koncert povodom 20 godina postojanja grupe Crvena jabuka
U dvorani "Mirza Delibašić" 6. aprila sa početkom u 20.00 sati održat će se Veliki koncert povodom 20 godina rada grupe Crvena jabuka i povodom Dana Sarajeva.
Na koncertu će osim Crvene jabuke nastupiti kao gosti: Kemal Monteno, Fazla, Hari Mata Hari i Severina.

Dio sredstava od prodaje ulaznica za koncert će biti usmjeren za rekonstrukciju Doma Mladih.

O grupi Crvena jabuka

Crvena Jabuka, jedna od najpopularnijih pop-grupa na ovim prostorima osnovana je 1985. u Sarajevu. U jeku velike popularnosti ondašnjeg new primitives pokreta (Elvis J. Kurtovich and his Meteors, Zabranjeno Pušenje, Plavi Orkestar, Bombaj Štampa ...), Crvena Jabuka put je sebi željela prokrčiti standardnim pop-rock sazvučjem i serioznijim ljubavnim tekstovima.

Originalnu postavu grupe stvorili su Dražen Ričl (gitara, glas), Aljoša Buha (bas), Darko Jelčić (bubnjevi), Dražen Žerić (klavijature) i Zlatko Arslanagić (gitara).

Nastupni projekt radno su nazvali “Neka se sanja”, no prvi album realiziran (kao i svi ostali) za zagrebački Jugoton (danas Croatia Records) zove se po imenu grupe. Na njemu su se nametnula tri velika hita: “Dirlija”, “Bježi kišo s prozora” i “Sa tvojih usana”.

Uspješan proboj banda zaustavljen je velikom tragedijom. Na putu u Mostar, na prvi planirani koncert velike turneje, u automobilskoj nesreći kod Jablanice poginuli su Dražen Ričl i Aljoša Buha. Bilo je to 18. septembra 1986.

Ostali članovi grupe ostali su u šoku i bili u nedoumici nastaviti dalje s radom ili ne. Ipak, krajem te godine u Splitu njih su trojica realizirali album “Za sve ove godine” posvećen stradalim prijateljima. Album je objelodanjen 1987. i po njihovoj izričitoj želji nije se reklamirao. Pjesme koje se pamte s njega su “Tugo, nesrećo”, “Uzmi me kad hoćeš ti” i “Ako, ako”.

Krajem te godine pada odluka da Crvena Jabuka ide dalje. Dražen Žerić preuzeo je ulogu vokalnog solista, a grupi se priključuje producent Nikša Bratoš, najprije kao gost, a onda i kao punopravni član. S njime snimaju povratnički album “Sanjati”, koji je prodan u više od 250.000 kopija, a s njega su skinuti hitovi “Zovu nas ulice”, “Ti znaš“, “Sviđa mi se ova stvar” i “Ima nešto od srca do srca”.

Bio je to trijumfalan povratak na scenu i te godine Crvena Jabuka postala je apsolutno najpopularniji band u ovim krajevima. Uslijedila je i prva velika turneja grupe sa 180 koncerata. Grupi se priključuje basist Srđan Šerbedžija, kojega brzo mijenja Branko Sauka i klavijaturist Zlatko Volarević.

Album-naslijednik megasellera “Sanjati” zvao se “Tamo gdje ljubav počinje”, a snimila ga je koncertna postava banda. Album je objavljen početkom 1989. i poznat je po hitovima “To mi radi”, “Tuga, ti i ja“, “Volio bih da si tu”, “Ostani” i “Tamo gdje ljubav počinje”. Album je slijedio trag uspjeha predhodnika, što vrijedi i za turneju. Na turneji je Nikšu Bratoša zamijenio Igor Ivanović, a na zagrebačkom nastupu realiziran je live-album.

Albumu je ime “Uzmi me kad hoćeš ti” i publiciran je kao dvostruki LP krajem 1989. godine. S njime je grupa završila određeno razdoblje karijere.

Sljedeći studijski album objavljen je 1991. , zvao se “Nekako s proljeća” i na njemu je Igora Ivanovića zamjenio Zoran Šerbedžija. Opori miris rata koji se nazirao uzrokovao je nešto tamniji ugođaj na albumu, a album se osim po naslovnoj skladbi u kojoj je gostovao Kemal Monteno, pamti i po pjesmama “Da nije ljubavi” i “Moje najmilije”. Predviđena turneja je zbog ratnih okolnosti propala, a članovi grupe odlučili su prestati s radom. Ratnu prazninu fanovima popunjava kompilacija sastavljena 1993. “Ima nešto od srca do srca” sa 18 velikih hitova grupe.

Zlatan Arslanagić odlazi u inozemstvo, a Dražen Žerić i Darko Jelčić dolaze u Zagreb, gdje 1994. opet okupljaju band. U njemu su opet Nikša Bratoš i Zlatko Volarević, a novi su članovi basist Krešimir Kaštelan i drugi klavijaturist Danijel Lastrić. Oni su snimili album “U tvojim očima”, objavljen početkom 1996. s kojega se nameću dva dueta - obrada standarda Binga Crosbya “White Christmas” sa Sašom Lošićem ( “Bijeli Božić”) i “Vraćam se tebi, seko” s Alenom Vitasovićem, kao i uvodna skladba “Ne govori više”. Album “U tvojim očima” postigao je zlatnu nakladu i ostvarena je izuzetno uspješna turneja koja je napunila najveće dvorane u Hrvatskoj.

1997 godine izdaju album "Svijet je lopta šarena", a vec 1999 izdaju "Riznice Sjećanja", Live . Krajem '99 idu na svoju prvu američku turneju gdje odrzavaju niz koncerata. Nakon toga za Crvenu Jabuku sve ide ustaljenim redom : koncerti, turneje - novi album. 2000. izdaju album "Sjecanja", iduce godine, nizom koncerata obiljezavaju 17 godina rada. 2001 ponovo održavaju veliku američku turneju a zatim i skandinavsku turneju , nakon čega se i povlače i pripremaju novi album TVOJIM ŽELJAMA VOĐEN, koji na tržište izlazi krajem 2002-e godine. U međuvremenu u bend dolaze novi članovi Josip Andrić (klavijature) i Damir Gönz (gitara). Danijel Lastrić napušta grupu da bi se posvetio fakultetu (u međuvremenu je postao profesor i diplomirao psihologiju), Zlatko Bebek, inače profesor na muzičkoj rock akademiji u Zagrebu, prelazi u Prljavo Kazalište gdje i danas svira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: