Koncertne aktivnosti
1

Koncert mlade pijanistice Melike Buze 14. aprila na Maloj sceni BKC-a

Klix.ba
Mala scena BKC-a nastavlja sa aktivnostima promocije mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine. Nakon nastupa harmonikaškog kvinteta "Accordeus" u petak, 14. aprila, u galeriji BKC-a bit će održan koncert mlade pijanistice Melike Buze.

Svoje prve muzičke korake započinje sa četiri godine, a 2007. godine upisuje Osnovnu muzičku školu "Avdo Smailović" u Visokom u klasi profesorice Mirele Jusić. Osnovnu muzičku školu završila je kao učenica generacije i najmlađi maturant sa 12 godina u klasi profesorice Nevenke Vujković-Lamić.

Nakon toga je upisala Srednju muzičku školu u Zenici u klasi profesorice Lejle Alajbegović-Šećerović i maturirala sa 16 godina kao najmlađi maturant na području Zeničko-dobojskog kantona. Također je proglašena učenicom generacije.

Osvojila je nagrade na preko 30 takmičenja u Bosni i Hercegovini i regionu među kojima se izdvaja prva nagrada na takmičenju mladih pijanista "Davorin Jenko" u Beogradu (2013.i 2014.), Prva nagrada na takmičenju "Banjalučki bijenale"(2012.,2014.,2016.), Prva nagrada(pobjednik u kategoriji) na Festivalu pijanizma u Sremskoj Mitrvoci (2014.), te specijalna nagrada na Federalnom takmičenju učenika i studenata muzike (2014.).

Radila je sa eminentnim profesorima i pedagozima kao što su: Jokut Mihailović (Srbija), Aleksandar Serdar (Srbija), Planinka Jurišić Atić (Slovenija), Mihal Rezek (Češka), Konstantin Krasnitski (Bjelorusija), Vasilly Scherbakov (Rusija), Oleg Stepanov (Rusija), Sofya Gulyak (Rusija), Ida Gamulin (Hrvatska), Alice Rajnohova (Češka).

Od 2016.godine studira na Universitat fur Musik und darstellende Kunst Graz,u klasi profesora Otta Niederdorfera.

Ulaz je besplatan.