Prvi od pet
12

Koncert KUD-a Željezara te britanskih i bh. vojnika oduševio Zeničane

Klix.ba
Pred velikim brojem Zeničana je u subotu održan prvi od pet koncerata koje će vojni orkestar Ujedinjenog Kraljevstva i orkestar Oružanih snaga BiH održati u narednih nekoliko dana.

Glavnim zeničkim trgom, oko 18:00 sati, prodefilirao je duvački orkestar sastavljen od britanskih i bh. vojnika, kao i članova domaćeg duvačkog sastava Željezara iz Zenice, nakon čega je uslijedio i njihov šesdesetominutni koncert.

Brojna publika je aplauzom i plesom pozdravljala vojne koračnice, klasične i popularne numere, a koncert je završen fantastičnom izvedbom poznate kompozicije “Uptown funk” Marka Ronsona i Brune Marsa.

Sljedeći nastup britanskog i bh. vojnog orkestra bit će održan 21. septembra u Centru za kulturu i obrazovanje u Doboju, nakon čega bendovi gostuju u Tuzli (22. septembar, Bingo City Center), Sarajevu (23. septembar, Alta Shopping Center), a turneja završava u Mostaru (24. septembar, Mepas Mall).

Koncerti su organizovani od strane Ureda vojnog atašea Birtanske ambasade i Ministarstva odbrane BiH, kao rezultat višegodišnjeg uspješnog angažmana britanskih vojnih orkestara u BiH kroz koje su upriličeni mnogobrojni nastupi, studijske posjete i obuke u muziciranju i marširanju.