Baščaršijske noći
0

Koncert Kaliopi u Sarajevu 9. jula

FENA
Kaliopi
Kaliopi
Vokalna interpretatorka iz Makedonije Kaliopi predstavit će se sarajevskoj publici koncertom 9. jula, koji će biti održan u okviru Festivala "Baščaršijske noći 2009." na centralnoj pozornici kod Vijećnice.

Koncert će početi u 21.00 sat, najavljeno je iz Pres-službe Festivala.

Kaliopi smatraju najboljim ženskim vokalom Makedonije i jednim od najboljih vokala Balkana. Na festivalu "Opatija" nastupila je kao član benda "Kaliopi" i s pjesmom "Leo" primila nagradu za najbolju interpretaciju, koju joj je dodijelilo Udruženje novinara Jugoslavije.

Bend je prvi album izdao 1986. godine za RTV Ljubljana pod nazivom "Kaliopi". Iste godine, bend je učestvovao na Splitskom festivalu i dobio nagradu za najboljeg debitanta sa pjesmom "Da more zna".

Drugi je album pod nazivom "Rogeni" izašao dvije godine kasnije. Sniman je u Zagrebu i postigao je nezapamćen uspjeh, naročito s pjesmom "Bato", koja je jedna od najvećih hitova bivše Jugoslavije.

Kaliopi se kasnije seli u Švicarsku, što je dovelo do raspada benda i pauze na muzičkoj sceni od deset godina. Njen veliki povratak, sada kao solistice, najavljen je učešćem na Muzičkom festivalu u Skoplju 1996. godine, na kojem osvoja nagradu Grandprix.

U Makedoniju se vraća 1999. i predstavlja svoj novi album pod nazivom "Oboi me", koji je sniman u Bazelu u Švicarskoj.

Kaliopi je od te godine do danas izdala šest albuma. Bila je autorica četiri albuma od kojih je svaki proglašen najboljim albumom proteklih godina u Makedoniji.

Osim u pop muzici, aktivna je i na polju drugih umjetničkih aktivnosti. Komponovala je muziku za dvije teatarske predstave i igrala glavnu žensku ulogu u prvom makedonskom mjuziklu pod nazivom "Čija si".

Imenovana je počasnom ambasadorkom UNHCR-a, počasnom ambasadorkom Makedonske ekonomije, a među bezbrojnim nagradama i priznanjima je i kip Majke Tereze.

Trenutno sarađuje sa najpoznatijim svjetskim interpretatorom na lutnji Edinom Karamazovom. Riječ je o zajedničkom albumu kojeg čine interpretacije starih kompozicija iz čitavog svijeta.