Muzika
1

Koncert gitariste Benjamina Čauševića u ateljeu Figure

Klix.ba
U ateljeu "Figure", u petak 25. aprila sa početkom u 20 sati, sarajevskoj i bh. publici po prvi puta će se predstaviti mladi gitarista Benjamin Čaušević.

Zagrepčanin, sa čvrstim bh. korijenima, u svijet gitare ušao je sa osam godina kada je njegov talenat prepoznao profesor Xhevdet Sahatxhija kod kojeg je završio osnovnu i srednju glazbenu školu.

Danas je Čaušević student druge godine Muzičke akademije, odsjek klasična gitara, u klasi profesora Darka Petrinjaka. Iako je nastupao na mnogim evropskim pozornicama, koncert u Sarajevu mu je davnašnja želja zbog oca koji je iz Bosne i majke koja je Hercegovka.

"Već kao dijete sam počeo dolaziti u Sarajevo kod svojih tetke i tetka i kroz godine sam stvorio povezanost sa ovim gradom koji volim smatrati mojim mjestom rehabilitacije od zagrebačke svakodnevnice" ističe Benjamin.

"Na repertoaru će se naći skladbe mnogih skladatelja kako što su Ferdando Sor, Mario Castelnuovo Tedesco i mnogi drugi. Također ću publici predstaviti dva hrvatska skladatelja Doru Pejačević i Luku Sorkočevića koji su značajni za razvoj klasične glazbe na ovim prostorima", zaključuje Čaušević pred svoj sarajevski koncert.