|

Koncert Divanhane za kraj Mostarskog ljeta

Koncert Divanhane za kraj Mostarskog ljeta
16
Klix.ba
23.8.2017. u 11:06
2
komentara
16

dijeljenja
Koncert Divanhane za kraj Mostarskog ljeta
Koncertom benda Divanhana na platou ispod Starog mosta, u subotu, 26. 8., svečano će biti zatvorena ovogodišnja kulturno-turistička međunarodna manifestacija Mostarsko ljeto. Koncert počinje u 21 sat, a ulaz je besplatan
Manifestacija Mostarsko ljeto počela je 1.7. i u skoro dva mjeseca publici ponudila više od 30 kvalitetnog i bogatog programa: promocije knjiga, izložbe, predstave, koncerte, plesne performanse, književne večeri..., sve uz besplatan ulaz. Kao posljednji program ovogodišnje manifestacije u subotu slijedi koncert Divanhane, koji u Mostar dolaze nakon rasprodanih koncerata u Ljubljani, Sarajevu, Travniku, Užicu, Trebinju, Stocu, Goraždu, Cavtatu... Koncertom u Mostaru Divanhana ujedno završava ljetnju seriju koncerata u sklopu aktuelne turneje "Zukva Tour 2017".

"Kocertima u Mostaru iznova oživimo uspomene na Šantićevo ili Đikićevo vrijeme. Jednu takvu smo i ovjekovječili u našem posljednjem CD i DVD izdanju "Live in Mostar". Iznimno nas raduje što ćemo dio naše ljetne turneje "Zukva Tour 2017" završiti upravo u gradu koji srcem osjeća sevdah. Ispod Starog mosta, uz ritam hladne Neretve sevdisaćemo onako kako se samo u Mostaru sevdisati može te ponijeti taj osjećaj na naredne koncerte koji nas očekuju u Minhenu, Štutgartu i Dizeldorfu", izjavila je vokalistica benda Divanhana Naida Čatić povodom koncerta u Mostaru 26.08.

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz utjecaj jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim i pažljivim osvrtom na sevdalinku. Bend je početkom 2009. godine osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu. Do sada su objavili tri albuma, učestvovali na raznim festivalima i održali brojne koncerte širom BiH, regije Balkana i ostatka Evrope.

Članovi benda su Naida Čatić (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke).
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...