Muzika
0

Koncert benda Negative u Banjoj Luci 23. novembra

Klix.ba
Beogradski alternativni rock bend Negative održat će koncert u petak, 23. novembra, u banjalučkom klubu DFK, sa početkom u 23 sata. Cijena ulaznice iznosi 10 KM. Te večeri je i rođendan bas gitariste Negativa, Zmoa, pa će ova svirka imati poseban značaj jer će publika biti dio rođendanskog slavlja.

Negative, jedan od utjecajnijih rock bendova u regionu, nastao je 1999. godine, a oformila ga je pjevačica Ivana Pavlović, nakon napuštanja grupe TAP 011. Već prvim singlom "Ja bih te sanjala" bend je skrenuo pažnju medija i šire publike ne sebe.

Kao jedinstven spoj energične svirke i nežnog ženskog vokala, ubrzo se dokazuju na sceni i u periodu od dvije i po godine održavaju preko 200 koncerata širom bivše Jugoslavije. Zbog buntovničkog stava i energije momaka iz benda kao i Ivaninog moćnog glasa, Negative postaje izuzetno popularan, kako kod mlađe tako i kod starije publike. Do sada su snimili četiri studijska albuma: Negative (1999), Ni ovde ni tamo (2003), Tango (2004) i Spusti me na zemlju (2009). Bend je pobijedio na Beoviziji 2004. godine i zauzeo četvrto mjesto na Eurosongu sa pjesmom "Zbunjena". 2010. godine Negative je nominovan od MTV European Music Awards za najbolji bend iz regiona.