Ilahije i kaside
157

Koncert "Bajram dođe, mirišu avlije": Organizatori najavili lijep bajramski sadržaj

Piše: E. S.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Povodom tradicionalnog bajramskog koncerta "Bajram dođe, mirišu avlije", u maloj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu održana je konferencija za medije.

Ovom prilikom najavljen je 12. bajramski koncert u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (MIZ Sarajevo) koji će biti upriličen prvog dana Ramazanskog bajrama. Koncert će biti održan u Memorijalnom centru na Kovačima, u otvorenom amfiteatru.

Glavni imam hafiz doc. dr. Kenan Musić poručio je da MIZ Sarajevo ovom manifestacijom pokušava podsjetiti na sve one vrijednosti koje su bitne za jednog vjernika.

“Specifična i za nas tradicionalna manifestacija 'Bajram dođe, mirišu avlije' jeste prilika da našim sugrađanima u Sarajevu ponudimo lijep bajramski sadržaj, na kojem ćemo se okupiti, družiti i imati priliku uživati u lijepoj melodiji u vremenu kada je potrebno gajiti pozitivnost, svako dobro koje će oplemenjivati naše gradove, naše mahale i ulice. Želimo se podsjetiti da, kada se radujemo, to trebamo činiti na najljepši mogući način, dijeliti radost Bajrama s našim porodicama i sugrađanima, nastojati uživati u atmosferi koju imamo, ne samo u našem gradu, nego i u našoj domovini te gajiti pozitivan pristup životu. Posebno mi je drago što je manifestacija i prošlih godina bila veoma posjećena, a nadam se da će tako biti i ove godine. Pozivamo sve naše sugrađane da prvi dan Bajrama budu s nama i da na najbolji mogući način ispratimo najdražeg gosta, ramazan", poručio je glavni imam hafiz doc. dr. Kenan Musić.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Miralem Babajić, voditelj projekta, pojasnio je da će se projekt obilježavanja mubarek bajramskih dana ove godine sastojati iz dva segmenta, organizacije svečanog programa, odnosno koncerta, i organizacije memorijalne šetnje mreže mladih na Dan šehida.

"Odlučili smo da i ove godine nastavimo darivanje najmlađih kroz naše džemate. Također, ove godine ćemo imati drugačiji karakter koncerta, na bini će biti 12 izvanrednih učesnika koji će donijeti potpuno drugačiji program, a akcent će biti na emociji, kroz ilahije i kaside", kazao je Babajić.

On je također istaknuo da će, ukoliko vremenske prilike ne budu dozvoljavale, umjesto u otvorenom amifiteatru Memorijalnog centra Kovači koncert biti održan u Domu mladih, u istom terminu u kojem je najavljen.

"Želimo mladima prenijeti najdublja vjerska i patriotska osjećanja i odgovorno djelovati na buduće generacije. Memorijalna šetnja će biti održana od Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, preko Titove, Ferhadije, pored Markala i svih naših divnih ruža koje imamo kao spomenik sjećanja. Memorijalnu šetnju ćemo završiti centralnim obilježavanjem Dana šehida na Kovačima", dodao je Babajić.