Muzika
8

Komšije na Eurosongu: Poslušajte pjesme predstavnice Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije...

Klix.ba
Eurosong 2016. je 61. po redu takmičenje za pjesmu Eurovizije. Ove se godine održava u Švedskoj, nakon pobjede Månsa Zelmerlöwa na Eurosongu 2015. u Austriji sa pjesmom "Heroes".

Na sastanku šefova delegacije 16. maja 2015. godine u Beču, objavljeno je da će preliminarni datumi za održavanje polufinala i finala biti 10, 12 i 14. maj 2016. godine, a ovi datumi se mogu promijeniti, baš kao što se dogodilo na prošlom takmičenju.

Ovo će biti treći put da je Švedska domaćin takmičenja u ovom milenijumu.

Učešće na ovogodišnjem Eurosongu su najavile 43 države, a u nastavku upoznajte predstavnice i predstavnike komšijskih zemalja - Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije.

Hrvatska se vraća na Eurosong nakon dvije godine pauze. Na 61. izdanju Eurosonga u maju u Štokholmu, Hrvatsku će predstavljati pjevačica Nina Kraljić s pjesmom "Lighthouse".

Autori muzike i teksta za pjesmu "Lighthouse" je austrijski duo Andreas Grass i Nikola Paryla, koji djeluju pod zajedničkim imenom POPMACHÉ. Muzički producent je Thorsten Brötzmann.

Nina Kraljić se pjevanjem se bavi od malih nogu, a kušala se u raznim muzičkim projektima. Kraljić je i pobjednica prve sezone HRT-ovog showa "The Voice" - Najljepši glas Hrvatske, nakon kojeg je potpisala ugovor s diskografskom kućom Universal Music. Nedavno nominirana za nagradu Porin u kategorijama najbolje ženske vokalne izvedbe i novoga izvođača godine. Ujedno je i dobitnica nagrade "Moj prvi Music pub" za najbolju mladu pjevačicu u prošloj godini, a trenutno snima svoj prvi album za Universal Music koji će, osim novih autorskih pjesama, sadržavati debitantski singl "Zaljuljali smo svijet", ali i pjesmu "Lighthouse" s kojom će predstavljati Hrvatsku.

Poslušajte hrvatsku predstavnicu za pjesmu Eurosonga.

Srbiju će na Eurosongu predstavljati Sanja Vučić, pjevačica srbijanskog crossover benda ZAA.

Sanja Vučić potječe iz muzičke porodice, a dosad je pjevala u horu, te više različitih bendova, okušavši se kroz muzičke pravce kao što su jazz, reggae, etno...

Sa svojim bendom ZAA nastupala je na brojnim festivalima širom regije, a dosad su objavili jedan album "What about".

Pjesma s kojom će Srbiju predstavljati na takmičenju za pjesmu Eurovizije nosi naziv "Goodbye (Shelter)", a za nju je muziku i tekst napisala Ivana Peters. Pjesma se bavi temom nasilja nad ženama. Sanji će se na sceni pridružiti četiri prateća vokala i jedan baletski plesač, te će se na pravi način potruditi da prenesu poruku pjesme.

Srbija će nastupiti u drugom polufinalu Eurosonga u Stockholmu.

Poslušajte srbijansku predstavnicu za pjesmu Eurosonga.

Crnu Goru će predstavljati podgorički pop-rock trio Highway sa pjesmom "The real thing".

Bend "Highway", kojeg čine Luka Vojvodić, Petar Tošić, Marko Pešić i Bojan Jovović je dosad objavio samo singl "Bar na kratko", kojim je osvojio treće mjesto na večeri "Novih zvijezda" ovogodišnjeg izdanja Sunčanih skala, a nedavno su potpisali ugovor sa hrvatskom izdavačkom kućom Menart.

Poslušajte crnogorske predstavnike za pjesmu Eurosonga.

Makedoniju ponovo predstavlja Kaliopi sa pjesmom "Dona".

Kaliopi smo na Eurosongu već imali priliku gledati i slušati 2012. godine sa pjesmom "Crno i belo".

Poslušajte makedonsku predstavnicu za pjesmu Eurosonga.

Sloveniju će predstavljati mlada pjevačica Manuela Brečko, poznatija po umjetničkom imenu ManuElla sa pjesmom "Blue and Red".

Poslušajte slovenačku predstavnicu za pjesmu Eurosonga.

Albaniju će na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Eurosonga predstavljati pjevačica Eneda Tarifa sa pjesmom "Fairytale".

Poslušajte albansku prestavnicu.

Bosnu i Hercegovinu će na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Eurovizije predstavljati Dalal Midhat Talakić, Fuad Bakcović Deen, Jasmin Fazlić Jala i Ana Rucner, sa pjesmom "Ljubav je".