Hit božićne sezone
22

Koliko je Mariah Carey zaradila zahvaljujući pjesmi "All I Want For Christmas Is You"

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Mariah Carey dobija ogromne svote novca svake božićne sezone za svoj hit "All I Want For Christmas Is You", a prema podacima Business Insidera, pjevačica je na pjesmi zaradila ukupno 60 miliona, s tim da svake božićne sezone singl donese dodatnih milion dolara.

Carey je bila koautorica i koproducirala je pjesmu s Walterom Afansiefom (poznatim producentom pjesme Celine Dion "My Heart Will Go On") za svoj četvrti studijski album i prvi praznični album, "Merry Christmas".

Navodno, duo je napisao i producirao pjesmu za samo 15 minuta. Objavljena je 1994. godine i postala je božićni hit te svake godine dobija veliki broj pregleda.

U izvještaju Business Insidera za 2018. procjenjuje se da je Carey zaradila ukupno više od 60 miliona dolara na pjesmi. Prema Celebrity Net Worthu, pjesma svake godine zarađuje između 600.000 i milion dolara.

"All I Want for Christmas Is You" je najveći međunarodni hit Mariah Carey, koji je bio na vrhu top lista u dvadeset šest zemalja.

U 2019. godini pjesma je prvi put zauzela vrh Billboardove liste Hot 100, čak 25 godina nakon izlaska, oborivši svjetski rekord za najduži put do broja jedan. Godine 2020. pjesma je prvi put dospjela na prvo mjesto u Velikoj Britaniji, nakon što je provela rekordnih 69 sedmica među 40 najboljih.

To je najprodavaniji božićni singl jedne umjetnice i jedna od najprodavanijih pjesama u historiji muzike, s ukupnom procijenjenom prodajom više od 16 miliona primjeraka.

Carey je zaradila ukupno 520 miliona dolara tokom svoje 33-godišnje karijere.