"Hvala ti za note"
166

Kolege se opraštaju od Rajka Dujmića emotivnim riječima: Zbogom, naš dječače plavi

E. Sk.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Brojne kolege i prijatelji opraštaju se od legendarnog muzičara i nekadašnjeg frontmena Novih fosila, Rajka Dujmića, koji je preminuo danas u 66. godini od posljedica povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći.

Njegov odlazak teško je pao svima, a posebno su emotivne bile njegove bivše kolege iz benda, Sanja Doležal, Vladimir Kočiš Zec i Marinko Colnago.

"Strašno je teško i Zecu i Marinku i meni. Jedino što mogu reći je da je bio jedan od najvećih muzičara koji se ikad rodio na ovim prostorima. Bio je veliki učitelj, uzor, autoritet i jedina utjeha su pjesme koje ostaju iza njega i koje će nadživjeti sve nas. Saučešće porodici jer znam šta prolaze. To je prestrašno", poručila je Sanja Doležal.

Vrlo emotivne riječi Dujmiću je uputio i pjevač Tony Cetinski.

"Nemam riječi za izreći osim da nikad neću zaboraviti one rijetke trenutke kada si znao nazvati i iskreno iskazati svoje poštovanje i podršku kad bi te dotakla neka pjesma koju bi tek lansirali u eter. Posebno te dirnula 'Opet si pobijedila', pa ću je ovom tužnom prilikom tebi u čast pustiti. Uvijek sam ti znao kazati:' Rajko moj, tebe će ubiti emocija'", prisjetio se Cetinski.

Kazao je kako nikad nije upoznao nekog toliko emotivnog kao što je to bio Dujmić.

"Kad je otišao Đorđe Novković posebno te pogodilo, ali nakon odlaska Dine Dvornika srce ti se raspadalo. Znaš zašto? Jer si bio nevjerovatno senzibilan i pravi odani prijatelj koji je iznimno teško prihvatao rastanke. O muzici si sve sam rekao, pa je suvišno išta govoriti ili pisati u ovom trenutku osim da si bio jedan od naših velikana autora kakav se jednom u 100 godina rodi. Uprkos svemu i svima znam da si bio pun ljubavi i da si od sve te silne ljubavi nažalost prolazio pakao kakav nikome ne bi poželio. Zbogom, naš dječače plavi", poručio je Cetinski.

Dujmića se prisjetio i pjevač Sandi Cenov kojeg je također jako rastužila vijest o smrti ovog umjetnika.

"Ugasnut će jednom ljubav naša, negdje drugo gnijezda ćemo sviti... Ali uspomene neće odnijeti vrijeme, jer se sve te pjesme uz koje smo se i smijali i plakali neće nikad zaboraviti! Barem u mom slučaju. Bila mi je velika čast poznavati te, a još veća čast svojevremeno dijeliti binu s takvom muzičkom veličinom", kazao je Cenov.

Trenutka kada ga je upoznala prisjetila se i Danijela Dvornik.

"Uvijek je tužno kad saznaš da je umro neko koga si poznavao. A mi smo se upoznali 1989. godine, zapravo, Dino i Rajko su putovali zajedno avionom iz Beograda u Zagreb i tako je počelo naše dugogodišnje druženje u Zagrebu. Nadam se da je tamo gdje je mu je lakše sada jer mu nije bilo lako zadnjih godina. Počivaj i putuj u miru. Tvoja muzika ostaje", napisala je Dvornik.

Jacques Houdek je kazao da će ga pamtiti kao vječnog klinca u srcu koje kuca za njegovu jedinu pravu ljubav, muziku.

"Već jutros rano, jasno se dalo osjetiti da će ovaj dan biti 'težak'. I doista, naporan je i vuče se, a ove lude promjene vremena samo pojačavaju sveopći ludi dojam. Danas se posebno osjećala neka tuga u zraku. Izgubili smo muzičkog genijalca koji nam je dao soundtrack za sve naše živote. Hvala ti za svaku poznatu notu, ali i za onu jednu tvoju pjesmu koju sam snimio ‘za nas’", poručio je Houdek.

Od muzičara su se oprostili i članovi grupe "Prljavo kazalište".

"Napustio nas je prijatelj i kolega. Počivao u miru. Zbogom, Lima", napisali su oni na Instagramu.

Bez riječi nije ostala ni Severina koja je ispričala kako je prije dvije sedmice srela Dujmića...

"Izgrlili smo se i skoro zaplakali, nisam ga vidjela dugo. On je jedan od najvećih kompozitora s ovih prostora ikada. Jednom me nazvao i rekao da ima pjesmu ‘Nedostaješ mi’ za mene, ali da želi da je otpjevam u studiju nakon koncerta u 2 sata ujutro, umornog glasa. Pjevala sam spavajući i molila ga da snimam sutra. “Neee, ovo je to, ovo mi je trebalo' kaže mi i sjedne u 5 sati ujutro za klavir u studiju i odsvira solo u toj pjesmi. Dok sam ga gledala kako svira i komponuje u isto vrijeme, bila sam presretna, jer je on napisao muziku za 'Moju Milenu'. Da je živio u nekoj drugoj zemlji, dobio bi sve počasti, jer je svojim pjesmama bio u našim životima. Nedostaješ mi, Rajko... Nedostaješ generacijama koje su rasle uz Nove fosile", kazala je Severina.

Podsjećamo, Dujmić je teško povrijeđen u nesreći koja se dogodila prošle srijede oko 17:15 sati kada je vozilom VW Tiguan sletio s ceste i završio na strmini provalije. Dujmić je ispao iz automobila i zadobio teške povrede glave nakon čega je smješten u bolnicu na Sušaku na Odjelu intenzivne njege.