Red Bull Dance Your Style
9

Ko su Mostarci, Sarajlije, Tuzlaci i Banjalučani koji će večeras plesati u Zetri

Piše: L. K.
Plesači i plesačice koji će nastupiti u Zetri 26. aprila u okviru događaja Red Bull Dance Your Style dolaze iz Mostara, Tuzle, Banje Luke i Sarajeva, a publika će imati priliku da vidi breaking, hip-hop, popping, house, locking i druge stilove.

Red Bull Dance Your Style kao i uvijek stavlja akcent na muziku koju publika najviše poznaje i voli pa su za tu večer spremili posebno partnerstvo s Brown Sugar RnB DJ dvojcem, Dj Soulom i Merakoonom.

Foto: FM JAM / DJ Soul i Merakoon
Foto: FM JAM / DJ Soul i Merakoon

Ekipa koja će publiku oduševiti svojim plesnim pokretima dolazi iz sunčanog Mostara, a riječ je o Borisu Zovki koji se na sceni predstavlja kao BeeZoo te Toniju Cvitanoviću poznatom kao Bboy Baja. Boris je voditelj i glavni koreograf plesnog studija B-Dance iz Mostara i licencirani IDO plesni trener za plesne pravce hip hop i break dance. Pleše duže od 12 godina.

Toni se breakingom bavi od 2012. te pohađa radionice nekih od najvećih svjetskih edukatora. Na battleovima se pojavljuje kao VIP gost, takmičar ili sudac.

Tuzlanski hip hop predvode Melisa Činić Shza te Admir Zukic kojeg na sceni zovu Bboy Coree Dee. Melisa sebe teško definiše, a sve što sada zna naučila je sama. Voli plesati sve stilove, a na plesnom podiju se osjeća kao druga osoba.

Admir se plesom bavi od 2013., ali se posebno aktivirao tek 2015. godine. Ipak, hip hop plesom se bavi od 2017. godine te je suvlasnik i trener plesnih ekipa DirtyAnglesCrew i Little Angels Tuzla.

Iz Banje Luke nam dolazi najmlađi učesnik Milan Bajić. On pleše već šest godina te trenutno vodi Anonymus crew, ali je ujedno i član FamiliGa crewa.

Sarajevsku ekipu predstavljaju Dženita Hasečić i Tarik Osmanagić koji su vlasnici i koreografi jedne od najuspješnijih hip hop plesnih ekipa i škola u BiH - Fresh Generation. Oni su aktuelni državni prvaci u BiH u hip hopu, bboyingu i street dance kategoriji. Radili su kao pedagozi i koreografi u Njemačkoj, Španiji, Francuskoj, Rumuniji...

Dženita se plesom ozbiljnije bavi od 18. godine, a trenutno radi kao koreograf. Plesne vode su je nosile od teatarskih predstava, takmičenja do državnih prvenstava. Tarik je često viđeno lice na balkanskim takmičenjima, a plesom se bavi godinama.

Uz njih je i mladi Sarajlija Sanin Mujkić koji je poznat i kao Taz. U plesu je osam godina i član je Young Force Crewa.

Sanin je građanima Sarajeva, između ostalog, poznat kao momak koji sa svojom ekipom pleše na Ferhadiji, gdje nerijetko sakupljaju novac za humanitarne svrhe i takmičenja u stranim državama. Sa Dženitom i Tarikom se upoznao kroz ples i druženja te godinama treniraju zajedno. Ipak, nisu im strane ni ekipe iz drugih gradova s kojima se uvijek rado sreću na takmičenjima i partyjima.

"Očekujem da publika osjeti i prepozna sve što predstavimo, kao i da protivnici pokažu najbolje od sebe, da takmičenje bude teško i neizvjesno. Ljudi bi trebali doći, jer ovakvih stvari nema puno. Svjesni smo svi da Sarajevo premalo pleše. Pustite stolove, đuskajte", kaže Sanin.

U ovom takmičenju akcent je više stavljen na performans i sposobnost pravljenja dobre zabave, nego na tehničke aspekte određenog stila pa nema sumnje da se očekuje noć za pamćenje.