Muzika
0

Ko je napisao pjesme Jamesa Blunta?

Sarajevo-x.com
Popularni britanski pjevač James Blunt našao se u sudskom sporu nakon što je Lukas Burton, producent iz Los Angelesa, izašao u javnost sa tvrdnjama da šest pjesama sa Bluntovog albuma "Back to Bedlam" nisu Jamesov autorski rad.

Plata bivšeg kraljicinog čuvara, Jamesa Blunta, bila je odmah odmah obustavljena nakon što su se u medijima pojavili navodi da on nije jedini autor svojih pjesama. Producent iz Los Angelesa, Lukas Burton tvrdi da je zajedno sa Jamesom, napisao šest pjesama s njegovog prvog albuma dok je poznati pjevač bio samo mladi student koji se pokušavao probiti u muzičkoj industriji, piše The Independent.

Burton je producent koji je radio sa drugim poznatim muzičkim zvijezdama kao što su Dido i Paul McCartney.

"Goodbye My Lover", "No Bravery", "Cry", "I Don't Believe", "I Really Want You" i "Don't Lose Yourself" su sporne pjesme, za koje Blunt tvrdi da ih je napisao sam - dok je služio vojni rok na Kosovu ili na porodičnom posjedu u Hampshireu.

Pjesme romantičnog Britanca se nalaze na njegovom prvom albumu "Back to Badlam" koji se prodao diljem svijeta u 14 miliona kopija. Po nekim britanskim statistikama, to je drugi muzički album u ovom stoljeću koji se prodao u tako mnogo primjeraka. A poslije singla "Angels" Robbija Williamsa, Bluntova pjesma "You're beautiful" je jedina pjesma koja je bila prva na listama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ako bi ovaj slučaj otišao na sud, svijet bi mogao saznati "pravu" podlogu i emocije koje stoje iza njegovih romantičnih balada koje su postale tako popularne.

Lukas Burton je, između ostalog, rekao da James nije imao ništa što bi ga učinilo slavnim, iako mu je bio vrlo simpatičan zbog sličnosti s Tom Criuseom i treperavim djetinjastim glasom.