"Chinese Democracy"
0

Kinezi odustali od zabrane albuma 'Gunsa'?

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineski internetski cenzori pokušali su korisnicima u svojoj zemlji blokirati pristup web stranicama koje donose sadržaje o novom albumu grupe Guns N' Roses, prvom nakon 17 godina duge pauze.

Oficijelna stranica albuma provokativnog naziva "Chinese Democracy" (Kineska demokratija) bila je nedostupna u komunističkoj Kini, a na portalu Baidu.com korisnici su bili spriječeni da pretražuju pojmove koji su sadržavali naziv albuma, javlja AFP.

Ipak, u ponedjeljak ujutro na MySpaceu je omogućeno preslušavanje 14 novih pjesama kultne grupe.

Glasnogovornica kineskog ministarstva kulture na pitanje o ranijoj zabrani pristupa ovim informacijama izjavila je: "Prvi put čujem za to. Ne znam da li su zabranjeni. Moguće je da su to samo glasine."

Kao odgovor na banovanje, na oficijelnoj stranici albuma pojavila se anketa u kojoj se korisnicima postavlja pitanje da li bi se Kinezima trebao dopustiti neometan pristup albumu u čijem je snimanju od nekadašnjeg sastava učestvovao jedino 46-godišnji Axl Rose. Oko 70 njih odgovorilo je sa da.

Ipak, kako ističu kritičari, reakcije tamošnje publike su različite.

"Osjećam da je GNR dao pomalo uvredljivo i neshvaćeno viđenje našeg društva", piše jedan internetski korisnik iz Kine na Douban.com. Na drugoj strani, mnogi se slažu da album prvo treba preslušati.

"Sudite o njemu samo na osnovu naziva? Jeste li pokušali da ga preslušate, razumijete i razmislite o njemu?" pita na forumu muškaraca iz Guiyanga koji sebe naziva Mr Lee.

"Green Day je izdao album 'American Idiot', ali kad neki bend izda album nazvan 'Chinese Democracy', bez obzira na to kakav mu je sadržaj i motivacija, kineski patrioti se nađu uvrijeđeni", zapaža drugi forumaš.

Kritičari na zapadu nahvalili su album proglasivši ga odličnim hard rockom, pa čak i "Titanikom svih rock albuma".