Muzika
0

Kevin Saunderson uskoro u Sarajevu

Klix.ba
Mix master Kevin Saunderson (E-DANCER) nakon 3 godine ponovo dolazi u Sarajevo i ovaj put u organizaciji Input music-a.

Kevin Saunderson je rođen 1964. ggodine u Brooklynu kao deveto dijete u porodici, a kao dječak seli u Detroit. Globalno je poznat kao jedan od začetnika detroitske, a samim tim i svjetske el. muzičke scene. Kevin je uz Juan Atkinsa, Derrick Maya, (svojih srednjoškolskih prijatelja i idejnih tvoraca Detroit Music Festivala/DMF) Stacey Pullena i Jeffa Millsa obilježio posljednja dva desetljeća kao inovator i figura bez čijeg postojanja današnji techno i house ne bi zvučali kako danas zvuče. MUZIK magazin: "Kevin changed forever the face and sound of dance music".

Autor je mnogih "dance floor killera" poput "Inner city"," Big fun", "Triangle of love", "Velocity funk"... Nastupa pod raznim imenima: E-DANCER, KREEM, REESE, ESSARAY, KEVIN SAUNDERSON... što dovoljno potvrđuje da je njegov cilj promoviranje dobrog zvuka, a ne vlastitog imena.

Nakon projekta "Big Fun" iz 1987 godine sa Paris Grey, pjevačicom iz Chicagaa, za Virgin izdaje svjetski pionirski techno bum projekat "Good Life" (Inner City) koji postaje "zvijezda vodilja" mnogim evropskim i britanskim dj/producentima. Inner City je pet godina bez prestanka bio uvršten u UK top 40 hits i prodan u 6 miliona primjeraka. To što Saundersona čini jedinstvenim jeste spajanje njemačkog i američkog zvuka. Kombinatorika "Kraftwerka" i "Tangerine dreama" uz blues, soul i naravno hip-hop kroz Chicago house su samo neke od osnova u njegovoj muzici.

HIATUS (1996) potvrđuje da je Saunderson Bog technoa (kako vole napisati magazini MOJO, MUZIK, SPIN...).

Informacije o lokaciji i datumu nastupa Kevina Saundersona u Sarajevu pročitajte uskoro na Sarajevo-X portalu.