Bili su veliki prijatelji
0

Kemal Monteno je napisao hit Tome Zdravkovića: Valjda misli da ću otputovati negdje daleko

I. S.
Foto: Pixsell/Nina Đurđević
Foto: Pixsell/Nina Đurđević
Bh. kantautor Kemal Monteno i legenda narodne muzike Toma Zdravković su bili veliki prijatelji. Zdravković je jednom prilikom zamolio Montena da mu napiše pjesmu, što je on učinio te je postala veliki hit.

Riječ je o singlu "Pesme moje" objavljenom na albumu "Dotak'o sam dno života". Toma je na jednoj od promocija govorio o spomenutoj pjesmi.

"Ima jedna divna pjesma na mom novom albumu, zove se 'Pesme moje'. Ja sam posljednji album snimao u Sarajevu i onda sam se dogovorio s Kemom. Rekoh: 'Ajde Kemo, napiši mi dvije - tri pjesme, vidiš da smo ostarili.' I Kemal mi napravi 'Pesme moje'. Valjda misli da ću ja otputovati negdje daleko pa da mi poreda sve moje pjesme u jednom refrenu. Kemin tekst, Kemina melodija i fina pjesma", rekao je.

Monteno je jednom prilikom izjavio da Zdravkovićeva pjesma krene iz pete pa prolazi kroz stomak, srce i dušu pa na kraju izlazi kroz glas i emociju i da ljudi to osjete.

"Nismo se družili kao pjevači, iz interesa, već kao prijatelji. Sa njim mi je bilo lijepo i kad pjevam i kad pijem, kad plačemo i kad se smijemo", dodao je.

Zdravković je preminuo 30. septembra 1991. godine od raka prostate. Monteno nas je napustio 21. januara 2015. od komplikacija koje su uslijedile nakon transplantacije bubrega.