Muzika
0

Karizmatični Retro Stefson dolaze rasplesati INmusic festival

Sarajevo-x.com
Prošle su godine izazvali apsolutno oduševljenje svojim nastupom na Hidden Stageu INmusic festivala, a ove godine se vraćaju učiniti to ponovo – ovaj put na glavnom stageu i za one koji još nisu imali prilike vidjeti i čuti čudo sa Islanda.

Osim zavidnog broja live nastupa koje su imali samo u posljednje dvije godine, svirajući na ključnim muzičkim događanjima u Evropi, te iznimnom umijeću kreiranja visokokvalitetnih pop pjesama, megatalentirani islandski oktet Retro Stefson ponovno će doći na INmusic festival i dovesti publiku do ekstaze svojim nevjerovatnim live nastupom.

Vrlo su karizmatični i imaju impresivan spektar pjesama. U rodnom Islandu su već velike zvijezde, rasprodaju koncertne dvorane i konstantno su prisutni u samom vrhu muzičkih top-lista. U isto vrijeme osvajaju nove obožavatelje diljem Evrope i dalje.... a tek su počeli!

Već prvim albumom ovaj simpatični bend iz Reykjavika je osvojio cijeli Island, a svojim posljednjim uratkom "Kimbabwe" namjerava pokoriti i ostatak svijeta. Zvuči ambiciozno za grupicu tinejdžera, ali Retro Stefson su već prvim nastupima uspjeli ono što mnogima teško polazi za rukom: nametnuli su se kao ambiciozna grupa izrazito talentiranih mladih muzičara upečatljivog zvuka, koji je rezultat nesvakidašnje mješavine popa, disco housea i world musica.

Svoj prvi album "Montaña" su izdali prije dvije godine, no njihova priča započinje još 2006. kada se Unnsteinn Manuel Stefánsson (vokal i gitara), Þórður Jörundsson (gitara), Logi Pedro Stefánsson (bas gitara), Jon Ingvi Seljeseth (klavijature), Þorbjörg Roach Gunnarsdóttir (klavijature), Haraldur Ari Stefánsson (vokal i udaraljke) i Gylfi Sigurðsson (bubnjevi) okupljaju kao srednjoškolski projekt te iste godine dobivaju priliku za nastup na festivalu Iceland Airwaves. Otada, su Retro Stefson uspjeli izgraditi imidž jednog od najznačajnijih novijih islandskih bendova o čemu svjedoči i zavidan broj uspješnih nastupa koje imaju iza sebe.

Njihovu neobičnu muziku kritičari redovno opisuju kao raznoliku mješavinu surf, latin, jazz, afro i pop utjecaja, a budući da članovi ovog benda dolaze iz različitih zemalja, ta se raznolikost osjeti i u njihovim zabavnim i razigranim pjesmama koje pjevaju na engleskom, islandskom i španskom jeziku. Zahvaljujući jedinstvenoj mješavini muzičkih stilova i kulturnih utjecaja koji obilježavaju ovaj jedinstveni bend, Retro Stefson je jedan od niza izvođača koji će nastupiti na INmusic festivalu u sklopu projekta “Multiculturalism in Music” - pilot projekta realiziranog u saradnji s regionalnim partnerima (Exit festivalom, Novi Sad i Taksirat festivalom, Skopje). “Multiculturalism in Music“ nastoji kroz muziku kao medij ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju suvremenog društva i kulture. Projekt “Multiculturalism in Music” je dio evropskog programa “Kultura 2007-2013”.

Svoj prvi album "Montaña" izdaju 2008. u studiju benda Sigur Ros, dok im drugi album "Kimbabwe" izlazi u Islandu krajem 2010. te početkom 2011. u ostatku Europe. Retro Stefson je bend čiji se nastup nikako ne bi trebao propustiti na ovogodišnjem INmusic festivalu. Retro Stefson se pridružuje line upu INmusica 2012 koji do sada uključuje The Cranberries, Franz Ferdinand, Plan B, Mando Diao, Gogol Bordello i General Elektriks. INmusic festival će se održati 28., 29. i 30. juna na jarunskom Otoku hrvatske mladeži, a festivalske ulaznice po cijeni od 290 kuna za sedmi po redu INmusic su u prodaji u Tisak media centrima u Hrvatskoj.