Često izaziva rasprave
2.1k

"Kao moja mati": Čolin veliki hit ili himna za vječito degradiranje žena?

I. B.
Zdravko Čolić (Foto: Instagram)
Zdravko Čolić (Foto: Instagram)
Među današnjom omladinom muzika se uglavnom sluša zbog dobrog ritma, umjesto zbog samog teksta pjesme. No, čini se da postoji i obrnuta verzija. Tekstovi koji su, sudeći po publici, krajnje neprimjereni, a koji su izborili titulu hitova.

Najčešće i ne primijetimo koliko neke pjesme ukazuju na "ponižavanje" žena. No, jedna od njih, iako je slušamo već godinama, svaki put izaziva posebnu buru ljutnje među slušateljima.

Pjesmu "Kao moja mati" koju izvodi Zdravko Čolić, a čiji je tekst napisao Dino Merlin, mnogi vide kao ljubavnu. No, s time se ne slažu i brojne pripadnice ljepšeg spola koje je smatraju suštom suprotnosti - pozivom da se na svaki način ponize samo kako bi zadobile ljubav muškarca.

Na Twitteru, jedna je korisnica pitala koje su to pjesme koje romantizuju muško nasilje ili ponižavanje nad ženama.

Iako je odgovora bilo više, a među njima se našle i najnovije pjesme koje danas mnogi ne odobravaju, na vrhu se našao i dobro poznati tekst uz kojeg su odrastale generacije.

"Ti nikad nećeš biti kao moja mati, što je bila ocu mom, kraljica, sluškinja, sve, al' nikada po svom..", dio je riječi pjesme.

Iako su oni kojima je ova pjesma pojam emocije, stali u njenu obranu tvrdeći kako je svi doživljavamo na drugačiji način, mnogi su se složili da je ova pjesma neprimjerena čak i za prijašnja vremena.

Dodali su kako se "ježe kada je čuju" te da su ti stihovi "ubili Čolu u njihovim očima".

"Svaka čast Zdravku Čoliću, ali meni je neprijatno kad čujem tu pjesmu", napisao je jedan od korisnika.

Pjesma se nalazi na Zdravkovom albumu "Zavičaj" iz 2006. godine, zajedno sa hitovima "Mangupska", "Svadbarskim sokakom", "Merak mi je" i drugim. Iako je veličina ovih umjetnika neminovna, ova pjesma i dan danas je tema brojnih rasprava.