Muzika
0

Kanye West otkazao turneju nakon što je javno kritikovao Zuckerberga i Jay Z-ja

Klix.ba
Kanye West
Kanye West
Američki reper Kanye West je otkazao sve nastupe u okviru njegove turneje Saint Pablo dva dana nakon što je napustio scenu u Sacramentu, pišu američki mediji.

West je otpjevao samo tri pjesme u subotu navečer, a potom je javno kritikovao osnivača društvene mreže Facebook Marka Zuckerberga, kolegu Jay Z-ja te pružio podršku novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Reper je također tvrdio da bi Beyonce pristala pojaviti se na dodjeli MTV nagrada samo ako bi dobila nagradu za najbolji spot godine.

Nakon što je otkazao nedjeljni nastup u Los Angelesu, West je sada otkazao kompletnu turneju.

"Kupcima ulaznica će biti vraćen novac", izjavio je Westov predstavnik za muzičku internet-stranicu Pitchfork.

Razlog za otkazivanje turnije još uvijek nije zvanično saopćen. West je na inovativnoj "plutajućoj" platformi trebao imati 21 nastup do kraja 2016. godine.

Nakon ovoga je upitna i evropska turneja popularnog repera.

Iako je West poznat po sličnim nastupima na sceni, vjeruje se da je pod velikim stresom otkako je je njegova supruga Kim Kardashian opljačkana u Parizu u oktobru. Za oružanu pljačku je saznao dok je nastupao u New Yorku, nakon čega je napustio scenu. Otkazao je nekoliko nastupa, a turneju je nastavio u rodnom Chicagu.

Desetak nastupa je potom prošlo bez incidenta, ali je 22. oktobra u Oaklandu dodjelu Grammyja nazvao namještaljkom, a potom se obrušio i na New York Post, koji je objavio priču o tome kako je Jay Z nazvao Westa "luđakom".

Noć je proveo govoreći publici o politici.

"Svi smo ovdje dovedeni kao robovi, a Lincoln nas je pretvorio u neplaćene stažiste", rekao je reper.

Nastup je skratio 4. novembra jer ga je izdao glas.

"Ne mogu završiti nastup, vratit ću vam novac", kazao je West.

Prošlog četvrtka je West govorio o politici te je izjavio: "Da sam glasao, dao bih glas Trumpu". Ljutiti fanovi su ga "nagradili" zvižducima.

U subotu se žalio kako radiostanice favorizuju određene izvođače, a potom je kritikovao osnivača društvene mreže Facebook Marka Zuckerberga jer mu nije dao 53 miliona dolara da vrati dugove. Dodao je i da je povrijeđen jer Jay Z nije posjetio njegovu porodicu nakon prošlomjesečne pljačke.

Potom je rekao da je Jay Z angažovao ubice.

"Jay Z, znam da imaš ubice, molim te nemoj ih poslati meni. Poslan sam ovdje da kažem svoju istinu, čak i po cijenu mog života, mog uspjeha, moje karijere. Spremite se novinari, jer je show gotov", izjavio je West, bacio mikrofon i završio koncert.