33. novogodišnji koncert
477

Kamerni simfonijski orkestar priredio spektakularan novogodišnji koncert u Zenici

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Kamerni simfonijski orkestar Zenica večeras je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici održao 33. tradicionalni novogodišnji koncert kojeg su svi posjetioci nagradili višeminutnim aplauzom.

Tradicija duga 33 godine nastavljena je večeras u Bosanskom narodnom pozorištu gdje je u organizaciji Udruženja muzičkih pedagoga Zeničko-dobojskog kantona Kamerni simfonijski orkestar za građane Zenice svirao valcere, polke, marševe i popularne orkestarske kompozicije pod dirigentskim palicama Tanise Cikotić i Amne Husejnagić.

F. Schubert, J. Strauss II, R. Sieczynski, G. Sviridov, A. Khachaturian, J. Brahms, R. Barett su samo neki od kompozitora čije su kompozicije večeras odsvirane na daskama Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Večerašnji koncert jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja u Zeničko-dobojskom kantonu, a višemjesečne pripreme i probe svake godine rezultiraju muzičkim spektaklom kojeg cijene građani Zenice. Pored Bečke filharmonije, koja ima najdužu tradiciju novogodišnjih koncerata, jedino zenički simfoničari se mogu pohvaliti tradicijom dugom 33 godine.

Ove godine broj članova orkestra smanjen je na 40 muzičara zbog odluka Kriznog štaba ZDK, kao i trenutne epidemiološke situacije.

Svi se nadaju da će koronavirus uskoro biti prošlost te da će naredni novogodišnji koncert svirati u punom sastavu i bez ograničenja broja gledalaca u sali kao što je to bilo ove godine.