Veliki uspjeh
112

Kamerni mješoviti hor Lola iz Sarajeva na listi 10 najboljih horova iz cijelog svijeta

Klix.ba
Nakon stroge festivalske selekcije Kamerni mješoviti hor Lola iz Sarajeva našao se na listi 10 najboljih horova iz cijelog svijeta koji će se od 4. do 7. jula 2019. takmičiti na uglednom 56. Međunarodnom horskom takmičenju u Spittalu na Dravi u Austriji.

U atraktivnom ambijentu dvorca Porcia, jednoj od najznačajnijih austrijskih renesansnih građevina u kojoj se ovo takmičenje održava, publika do sada nije imala priliku slušati bosanskohercegovačke horove.

S obzirom na to da za ovaj horski šampionat svake godine stigne veliki broj prijava iz cijelog svijeta, odluka članova stručnog žirija da Kamerni mješoviti hor Lola svrsta među 10 najboljih za dirigenta Josipa Katavića, članove hora te upravu Kulturno-umjetničkog društva Lola ogroman je uspjeh.

"Odmjerit ćemo snage sa izuzetnim horovima iz Amerike, Južne Afrike, Indonezije, Filipina, Španije, Njemačke, Slovenije, Češke i Latvije. Lola je prvi iz BiH te peti hor iz naše regije koji je prošao selekciju za ovo takmičenje. Predstavljamo se u dvije kategorije. Izvest ćemo tri zadane i nekoliko kompozicija po našem odabiru u selekciji umjetničke, te odabrani repertoar u kategoriji tradicionalnih napjeva. Velika je ovo čast za nas. Intenzivne pripreme su u toku jer želimo predstaviti naš hor, Sarajevo i BiH u najboljem svjetlu", kazao je dirigent Josip Katavić.

Kamerni mješoviti hor Lola iz Sarajeva već je imao nekoliko važnih ispita kvalitete na međunarodnim horskim šampionatima, te je za svega četiri godine postojanja dobio osam međunarodnih nagrada, medalja i priznanja.

Vezani članci