Muzika
0

Kaliopi za Klix: Dolazim u BiH da publici darujem veliki dio sebe

Piše: Adisa Pobrić
Sve je spremno za početak turneje makedonske zvijezde Kaliopi Bukle u tri grada Bosne i Hercegovine. Kaliopi će sa svojim bendom 23. oktobra pjevati u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, 24. oktobra u BKC-u u Sarajevu, a dan poslije u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.

"Divan je osjećaj kad čovjek kreće na veliki put, a još je veći doživljaj kad znate da putujete s ciljem da darujete ljudima veliki dio sebe", kaže Kaliopi i dodaje kako jedva čeka da koncerti u BiH, a potom i u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji počnu.

"Pogotovo mi znači što cijela priča kreće iz Bosne i Hercegovine. Moj je cilj što više gradova na našim prostorima obići pjesmom", ističe makedonska diva, koja će promovisati svoj novi album simbolično nazvan "Melem".

"Sami naslov turneje 'Melem' najavljuje šta donosim publici, mojim prijateljima u BiH. Istovremeno i ja dolazim u BiH da 'uzmem' svoj melem", poručuje Kaliopi za Klix.ba.

Objašnjava da je "Melem" za nju velika promjena, ali nikako i udaljavanje od sebe same.

"Moj novi album je upravo ono što sam trebala i kao žena i kao umjetnica. Svaku pjesmu doživljavam kao mogućnost da kroz nju iskažem što mislim i osjećam, što me boli, a što me čini sretnom. Zato ljudi vole moj 'Melem', prepoznaju ga jer ga u isto vrijeme konzumiraju kao lijek i kao muzičku priču", ističe naša sagovornica.

Na pitanje koja joj je pjesma na ovom albumu najdraža, odgovara: "Sve pjesme sa albuma su mi veoma važne, jer one su sve kao sestre i nisu slučajno na jednom mjestu zajedno".

Jedna od rijetkih makedonskih zvijezda koja je regionalno popularna kaže da je za takav uspjeh potrebna dosljednost, vrijedan rad i prije svega ljubav. Komentarišući takmičenja muzičkih talenata u regiji, na kojima često pjevaju njene pjesme, Kaliopi kaže da je to čini veoma sretnom.

"Ne postoji show za mlade i nove talente u regiji na kojem se ne otpjevaju bar tri do četiri pjesme iz mog repertoara. To me čini veoma sretnom i još je jedan pokazatelj da mladima znači moj opus i da su im pjesme koje izvodim inspiracija i provokacija. Radujem se svakom coveru i tuđoj interpretaciji jer tako znam da moje pjesme žive", kaže 46-godišnja pjevačica.

Za predstojeće koncerte priprema se, kako kaže, kondiciono, kreativno i s velikim užitkom.

"Ova mi turneja puno znači jer su to trenuci kad sam najbliže publici, a za svoju publiku bih pjevala i 365 dana u godini", poručila je Kaliopi.