Ususret koncertu
23

Kaliopi: Svaki povratak u Sarajevo mi je životni dar, zaželjela sam se sarajevske publike

N. C.
Kaliopi (Foto: Martin Šiškovski)
Kaliopi (Foto: Martin Šiškovski)
Kaliopi će svoju muzičku magiju uskoro donijeti i u Sarajevo. Povodom nadolazećeg koncerta makedonska muzička diva govorila je za Klix.ba o muzici, nastupima, pjesma.

Sarajevska publika se zaželjela nastupa makedonske pjevačice koja će publiku u Domu mladih pozdraviti 23. oktobar. Dok publika željno iščekuje nastup svoje miljenice, teku posljednje pripreme za koncert.

"I ja sam se zaželjela sarajevske publike! Jedva čekamo moj bend i ja taj 23. oktobar. Sarajevo mi nedostaje već onog trena kad znam da moram da ga napustim...Upravo zato mi je svako vraćanje u ovaj grad životni dar. Ne doživljavam sarajevsku publiku kao zahtjevnu, već kao realnu. To je publika koja ima izgradjen stav prema onome što voli, a što ne. Neka se slobodno raduju, jer ćemo imati slavljeničku atmosferu! Pripremam im koncert za 10 života", istakla je.

"Crno i belo", "Melem", "Kofer ljubavi" "Makedonsko devojce" samo su neke od pjesama koje publika s nestrpljenjem očekuje čuti u Domu mladih. Zanimalo nas je da li postoji pjesma koja je neizostavna odnosno da je nezamislivo da nastup prođe bez nje?

"Ovog sam puta odabrala repertoar koji će nas pomaknuti tri ljestvice gore! Publika voli iznenađenja i dobit će ih! Svakako, zadnja pjesma se ne mijenja, jer to je naša životna himna...'Rođeni'", dodala je.

Kaliopi je odlučila svojoj vjernoj sarajevskoj publici pripremiti ovo posebno iznenađenje i podijeliti pozornicu sa Željkom Samardžićem.Iz velikog prijateljstva ova dva sjajna izvođača nedavno je nastao i duet, pjesma "Znam", koja je preko noći postala pravi regionalni hit. Mnogi se pitaju da li će, osim Samardžića, na koncertu biti još gostiju iznenađenja.

Kaliopi i Željko Samardžić (Foto. Martin Šiškovski)
Kaliopi i Željko Samardžić (Foto. Martin Šiškovski)

"Željko mi je učinio veliku radost potvrdom njegovog dolaska u Sarajevo. Znam koliko njemu isto Sarajevo znači, dok je za nas praznik za dušu svaka mogućnost kada možemo uživo pjevati "Znam" i podijeliti to s publikom. Iznenađenja se uvijek dogode na mojim koncertima, to moja publika itekako zna", nastavlja.

Posljednjih sedmica u regionu goruća tema su koncerti Aleksandre Prijović i brojne zakazane arene. Hrvatska javnost može se reći da negoduju zbog takve vrste muzike u njihovoj državi. Zanimao nas je stav makedonske muzičke dive po ovom pitanju.

"Svaka muzika postoji zbog nekog i jedino ljudi odlučuju koga će slušati i voljeti, jer to je njihov izbor i njihova zadnja riječ. Niko nikog ne prisiljava šta da sluša ili za koga da kupi kartu za koncert. To je stvar slobodnog izbora. Ne smatram da se zabranom može nešto promijeniti na bolje. Naprotiv, takvo se nešto završi suprotnim efektom, jer zabranjeno voće uvijek postaje slađe", dodaje.

Iza makedonske kantautorice je više od trideset godina uspješne karijer. Ona nam je otkrila šta je to bilo presudno da se počnete baviti muzikom.

"Vjerovatno ta ljubav koja je iznad svih ljubavi bila je od presudnog značenja da uplovim u muzičkim vodama i plivam uspješno više no što sam i sama mogla predpostaviti da može da traje...", zaključila je.