Festival mladih
25

Kaleidoskop u Tuzlu dovodi Hladno pivo, Elemental, Bombaj štampu...

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
U toku su posljednje pripreme za ovogodišnje, 11. izdanje Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop, koje će u Tuzli biti održano od 23. do 28. jula. Bogat program pripremljen je i ovaj put, a u muzičkom dijelu programa će, između ostalog, nastupiti grupe Hladno pivo, Elemental te Bombaj štampa...

Kaleidosokop je u proteklim godinama donio jednu novu dimenziju u kulturni i turistički život Tuzle, a ujedno je oblikovao nove generacije koje su stasale uz ovaj festival. Ovaj put šestodnevno izdanje festivala u Tuzli će na devet lokacija ugostiti više od 80 umjetnika iz Francuske, Holandije, Srbije, Hrvatske i naše zemlje.

"Svake godine se trudimo pružiti priliku tuzlanskim umjetnicima koji zauzimaju posebno mjesto u kreiranju programa. Nadamo se da će Kaleidoskop zadržati svoj kvalitet te da neće slabiti u narednom periodu", kazala je Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika Tuzle u Službi za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Pored radionica, street arta, izložbi fotografija i performansa, festival će obogatiti i dolazak Marka Šelića Marčela koji će pripremiti posebnu interaktivnu radionicu za mlade.

Najveće interesovanje publike ranijih godina je vladalo za koncerte pod vedrim nebom, a koji će i u 11. izdanju festivala biti upriličeni u parku kod nekadašnje zgrade Muzičke škole u Tuzli.

"Kaleidoskop je zaštitnik alternativne muzičke scene Tuzle. Ove godine ćemo imati 15 grupa, a karakteristično je da je izbor pao na grupe koje su produkcijski uradile nešto u prethodnoj godini. U tri noći smo osmislili program u kojem će svako moći pronaći nešto za sebe pa tako imamo pet tuzlanskih bendova, a nosioci festivala su Bombaj štampa, Hladno pivo, Elemental koji dosad nije bio na Kaleidoskopu...", istakao je direktor tuzlanskih panonskih jezera Maid Porobić koji je u okviru Kaleidoskopa zadužen za muzički dio programa.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Koncerti će biti popraćeni profesionalnom audio, video i live produkcijom, a svi izvođači će dobiti videomaterijale svojih nastupa, što je posebno bitno za mlade bendove koji se razvijaju.

Međunarodni festival umjetnosti mladih u Tuzli je zaživio 2009. godine s misijom razvoja umjetničke scene te unapređenja turističke i kulturne ponude ovog grada.

"Želja nam je bila da se susretne što više mladih ljudi koji se bave nekim od oblika umjetnosti, a kako bi razmijenili svoja iskustva te naučili da vode dijalog između različitih razmišljanja i pogleda na život. Imali smo mnogo sadržaja koji su išli u tom cilju, a između ostalog, mladi su se susreli i s Mirkom Ilićem, Safetom Zecom, Bojanom Hadžihalilovićem...", rekla je Svjetlana Kakeš, rukovoditeljica Stručne službe za poslove gradonačelnika Tuzle.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović na današnjoj konferenciji za medije je kazao da je cilj Kaleidoskopa podići kvalitet života građana, posebno mladih.

"Veoma nam je bitan kvalitet boravka gostiju, odnosno turista kojima nigdje ovoga ljeta ne može biti bolje u BiH, kao u Tuzli. Uz besplatne kulturne sadržaje noću, danju imaju plažu slanih jezera u centru grada, a osim kupanja i sunčanja tu je i zabava. Kaleidoskopu se svake godine raduju hotelijeri, iznajmljivači privatnog smještaja, ugostitelji i trgovci", potcrtao je Imamović.

Kaleidoskop organizira Grad Tuzla uz pomoć Javnog komunalnog preduzeća Pannonica, Centra za kulturu, Kuće plamena mira i gradske Turističke zajednice.