Bife Apsurdistan
48

Kako je nastao strip "Dubioza kolektiv i čarobna kokoš": Nova avantura poznatog benda

L. K.
Nakon što su sarađivali na spotovima "Kažu" i "Reality", Dubioza kolektiv i Filip Andronik objavili su još jedan zajednički projekt. Riječ je o stripu "Dubioza kolektiv i čarobna kokoš", koji će bend i ilustrator predstaviti krajem ove sedmice na Mostarskom strip vikendu.
Svi ljubitelji Dubioze, jednog od najpopularnijih regionalnih bendova, njihove avanture sada mogu pratiti i kroz strip. Priču su osmislili članovi benda Vedran Mujagić i Brano Jakubović, dok je za crteže odgovoran Filip Andronik.

"Nakon što su spotovi 'Kažu' i 'Reality' naišli na sjajne reakcije publike, s Dubiozom sam radio na još nekoliko projekata. Međutim, dolaskom pandemije koronavirusa željeli smo napraviti poseban poklon za publiku. Nešto što bi ostavilo dojam da se i u pandemiji ipak nešto dešava, da bend nastavlja raditi, iako se ništa ne događa", prisjeća se Andronik.

Jakubović kaže kako je s Mujagićem još i prije nastanka benda volio čitati i crtati stripove: "Ljubav prema muzici nas je odvela na drugu stranu, na dvadesetogodišnje muzičko putovanje. Međutim, početkom 2020. smo se sjetili dječačkih snova i napisali scenarij za strip. Glavne uloge igraju članovi našeg benda, kao i sve naše mane i vrline. Najpoštenije i najlakše je provaljivati sam sebe".

Andronik, koji važi za jednog od najboljih regionalnih ilustratora, kaže kako je bio oduševljen idejom te je bez razmišljanja pristao na saradnju.

"Priča je plod njihove mašte, toliko je to bila zaokružena cjelina da mog uplitanja nije bilo. Dali su mi odriješene ruke da pravim neke promjene, ali je priča bila toliko dobra da nisam imao potrebu da je prilagođavam i mijenjam - tako da je strip od prve do posljednje stranice Dubiozina kreacija provučena kroz moje ruke", kaže Andronik.

"Ovo će sada zvučati kao naracija onog muškog hrapavog glasa u reklamama za filmove iz 1980-ih: kada članove benda izbace iz njihovog omiljenog bifea 'Apsurdistan' zbog duga od 420 maraka, oni shvataju da bi najlakše vratili dug ako prodaju svoje muzičke instrumente. Disko ih odlazi prodati ali se, umjesto s novcem, on vraća s nekoliko grama loše trave koju mu je uvalio neki čiča. Razočarani i gnjevni, ostali članovi benda ga najure i bace travu, ali onda…", prepričava radnju stripa.

Strip je moguće naručiti putem zvanične stranice benda, a članovi Dubioze i ilustrator također će biti prisutni na festivalu stripa u Mostaru ovog vikenda.

Na Mostarskom vikendu stripa bit će predstavljen i strip "Amnezija" Filipa Andronika, djelo koje donosi priču o superjunaku koji ima probleme s pamćenjem. Osim toga, Andronik će u subotu zajedno s Midhatom Kapetanovićem održati radionicu stripa u sklopu mostarskog festivala.