Mladen Badovinac, frontmen TBF-a
0

VIDEOINTERVJU / Kad sam bio mali želio sam da budem Žera

Video: Jasenko Korjenić
Nakon što je splitska hip-hop grupa TBF nastupila na festivalu "Baščaršijske noći" dobili smo priliku da obavimo razgovor sa frontmenom Mladenom Badovincem. Susreli smo se u Ferhadiji, u bašti kafića "Promenada". Na trenutak dok je kiša prestala padati uspjeli smo snimiti intervju na ulici.
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Badovinac nam je prvo komentarisao sinoćnji koncert koji je do sada najbolji koncert ovog benda u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

"Bilo je iznenađujuće dobro sinoć na koncertu. To nam je bio prvi koncert na otvorenom u Sarajevu, prostor na kojem se održao koncert bio je super i na kraju iznenađeni smo koliko je ljudi došlo".

Promocija albuma "Pistaccio Metallic" na samom je početku. Tek su prije nekoliko dana organizirali jedno potpisivanje CD-ova. Album su izdali usred ljeta kada nema nekih velikih zbivanja i kada se cijela industrija kupa, kako kaže Badovinac, tako da će tek najesen krenuti sa ozbiljnom promocijom novog albuma. Hrvatski mediji su pisali o tome da su momci iz TBF-a konačno skinuli sa trona legendarnog frontmena Azre, Branimira Štulića.

"To je simpatično, ali navodi na neki kriv trag. Novinari moraju nešto da pišu, jest da imamo sličan način razmišljanja ali ne bih sada o tome".

Razgovarali smo o Splitu. Ulasku Hrvatske u Evropsku uniju, pa i o Hajduku i Dinamu. Badovinac ne prati nogomet, ali se nada da će ako ne Hajduk, onda Dinamo, zaigrati u grupnoj fazi evropskog takmičenja što je dugogodišnja želja ovih hrvatskih nogometnih predstavnika.

"Život u Splitu uvijek isti. Ko ima šta raditi, super mu je, a ko nema on će poluditi", istaknuo je Badovinac.

Dotaknuli smo se i aktuelne teme o potezu splitskog gradonačelnika Željka Keruma koji planira izgraditi najveći kip Isusa Krista na svijetu. "Meni je to vulgarno, mislim da je to vulgarno čak i kršćanima. Najbolje je rekao jedan momak da je Splitu Sveti Duje sasvim dovoljan."

Hrvatska uskoro ulazi u Evropsku uniju. Na to pitanje nam je rekao da će se s vremenom značaj tog priznanja tek vidjeti. Mišljenja je da je bolje da Hrvatska uđe, nego da ne uđe.

"Ako meni hrvatsko društvo može nametati Keruma za vođu grada, a on je apsolutno protiv ulaska Hrvatska u EU, onda sam ja apsolutno za ulazak i želim da tamo uđemo", oštro je prokomentarisao.

Ove godine neće moći posjetiti Sarajevski Filmski Festival zbog privatnih obaveza i obaveza benda, ali se nada da će možda iduće godine imati tu priliku. O festivalu je kazao sve najljepše i čuo je od prijatelja da se radi o jednoj velikoj zabavi.

Na pomen novog filma "Orkestar" bh. reditelja Pjera Žalice koji će premijerno biti prikazan na festivalu upitali smo Badovinca da li je slušao takvu muziku kakvu je svirao Plavi Orkestar.

"Kako ne, slušao sam Plavi orkestar, ali i Crvenu jabuku koju sam jako volio, zapravo moja prva ideja kad sam bio mali je bila da budem Žera. Onda sam početkom devedesetih upoznao hip-hop muziku i sve je otišlo u drugom smjeru".

Detaljnije saznajte u video prilogu.