Jose Carreras: Užitak i privilegija je nastupiti u pulskoj Areni

F
FENA
21.7.2016. u 20:51
7
7
Jose Carreras: Užitak i privilegija je nastupiti u pulskoj Areni
7
Jose Carreras: Užitak i privilegija je nastupiti u pulskoj Areni Jose Carreras (Foto: EPA)
Jedan od najvećih svjetskih tenora Jose Carreras, koji će u subotu u sklopu svoje posljednje svjetske turneje "A Life in Music" nastupiti u pulskoj Areni, poručio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Puli kako je čast, užitak i privilegij nastupiti u pulskom amfiteatru.
Kako javlja Hina, Carrerasu, koji se nakon deset godina ponovno vraća u Pulu, na jednoj od najljepših otvorenih pozornica na svijetu pridružit će se i hrvatske umjetnice, sopranistica Martina Zadro i violončelistica Ana Rucner, a pratit će ih Simfonijski orkestar riječkoga HNK. Riječ je o humanitarnom koncertu kojim će se prikupljati novac za Dječji odjelu riječkog KBC-a i Centar za rehabilitaciju Veruda u Puli.

"Mislim da koncert 'A Life in Music' donosi vrlo zanimljiv program, a na repertoaru će biti arije iz opera, operete, mjuzikli i ostale pjesme. Nadam se da će se publici svidjeti naš odabir, a lično smatram da je primjeren za Arenu i taj predivni ambijent. Nastup u prekrasnoj Areni zaista je nešto posebno, to je nevjerovatno fantastičan ambijent s izvrsnom akustikom", kazao je novinarima Carreras.

Na pitanje novinara po čemu pamti prošla dva nastupa u Areni, 1998. i 2006. godine, Carreras je odgovorio kako je za njega svaki koncert poseban.

"Smatram se sretnom osobom jer radim ono što najviše volim - pjevam. Svaki koncert je za mene poseban, a prije koncerta u predivnoj Areni mogu biti malo nervozan, ali nakon prve note osjećam se izvrsno. Posebni su mi bili i koncerti s mojim kolegama Lucianom Pavarottijem i Placidom Domingom", kazao je Carreras.

Istaknuo je važnost muzike u liječenju. Njemu samom ona je bila od velike pomoći jer djeluje iscjeljujuće, a terapija muzikom kao metoda liječenja sve je popularnija. Na pitanje je li različito pjevati u pozorištu, koncertnoj dvorani ili na otvorenom, poznati umjetnik je odgovorio kako za njega nema velike razlike.

"U pozorištu je to autentičnije jer tu je i scenografija i kostimografija, no danas je ozvučenje toliko sofisticirano da vjerno prenosi i glasove umjetnika i sam doživljaj. Na koncertima na otvorenom obično sudjeluju ljudi koji nisu baš ljubitelji koncertnih dvorana, a ovako imaju priliku uživati u kvalitetnom zvuku", istaknuo je Carreras.

Najviše voli pjevati na talijanskom i španskom jeziku, a treći jezik koji bi odabrao bio bi ruski jer ti jezici, kao je rekao, "imaju mnogo vokala koji su vrlo ekspresivni". Nedostaju mu nastupi "Tri tenora", a još više Luciano Pavarotti, koji je bio vodeći svjetski umjetnik i ponajprije dobar čovjek. Na pitanje bi li mogao imenovati svog nasljednika, odgovorio je da je mnogo sjajnih tenora nove generacije te kako bi od njega bilo arogantno reći da je neko njegov nasljednik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: