Muzika
45

Još stotinu dana do spektakla u Kijevu: Eurosong 2017. bez BiH, počela gradnja bine

Klix.ba
Izgled bine
Izgled bine
Pod motom "Slavimo različitost" u Kijevu će 9. maja početi održavanje najpopularnijeg muzičkog takmičenja Eurosonga 2017. Još nisu poznati predstavnici svih zemalja, ali je poznato pod kojim brojem nastupaju. Bosna i Hercegovina ove godine ne učestvuje.

Zvanični web portal Eurovision.tv odbrojava dane do spektakla, a radovi na organizaciji ovog događaja se zahuktavaju. Praznik muzike bit će održan u Međunarodnom izložbenom centru u glavnom gradu Ukrajine.

Ukrajinci već rade na gradnji bine, a od 6. februara bit će omogućena prijava i akreditacija medija. Već u martu će biti poznati svi detalji organizacije ove tri noći jer će tada biti održan sastanak predstavnika zemalja učesnica koje će iznijeti svoje zahtjeve o potrebama na bini i iza nje.

Osim glavnog objekta, potrebno je smjestiti sve delegacije, učesnike i njihove timove te novinare koji dolaze pratiti. Samo za delegaciju potrebno je blizu 1.000 soba. Očekuju se predstavnici 43 zemlje, više od 1.500 novinara i hiljade fanova.

Prva polufinalna večer je 9. maja, a nastupaju: Albanija, Armenija, Australija, Azerbejdžan, Belgija, Kipar, Češka, Finska, Gruzija, Grčka, Island, Latvija, Moldova, Crna Gora, Poljska, Portugal, Slovenija i Švedska.

Druga polufinalna večer je 11. maja, a učestvuju: Austrija, Bjelorusija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Estonija, Makedonija, Mađarska, Irska, Izrael, Litvanija, Malta, Norveška, Rumunija, Rusija, San Marino, Srbija, Švicarska i Holandija.

Kada je riječ o zemljama Balkana, za sada je poznato da će Albaniju predstavljati Lindita, Crnu Goru Slavko Kalezić te Makedoniju Jana Burčeska.

Bosna i Hercegovina ove godine neće učestvovati zbog problema s kojima se suočava BHRT. Problem je u nedostatku sredstava jer nije regulisan način finansiranja rada Javnog RTV servisa. Organizatori Eurosonga su obaviješteni 28. septembra prošle godine.

Prošle godine BiH su predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala pjesmom "Ljubav je". Na Eurosongu učestvujemo od 1993. godine i svaki put smo, osim prošle godine, ušli u finale. Najbolji rezultat ostvarili smo 2006. godine kada je Hari Mata Hari osvojio treće mjesto pjesmom "Lejla" koju je napisao Željko Joksimović.

Od 2013. do 2015. godine nismo učestvovali u takmičenju.