Red Bull MC Battle 2012
135

Još jedan dan do battlea, takmičari su spremni

Klix.ba
Red Bull MC Battle Crew Chapter 2012 približava se svom vrhuncu. U subotu 10. novembra, u 21:30h, Centar za mlade Grbavica u Sarajevu bit će mjesto na kojem će se 16 mladih MC-jeva iz BiH i Hrvatske boriti za titulu najboljeg freestylera.

U srijedu 7. novembra su objavljena imena 16 MC-jeva koji su, između više od 50 prijavljenih, odabrani za učešće u subotnjem takmičenju. Rok za prijave je istekao u nedjelju 4. novembra, a članovi žirija su se odmah bacili na posao kako bi uspjeli preslušati sve pristigle snimke i donijeti odluku. Izbor nije bio nimalo lagan, jer je veliki broj MC-jeva bio zaista izvrstan.

Atmosfera se u hip-hop zajednici zagrijava i sa nestrpljenjem se očekuje subota uveče, kada ćemo saznati ime novog šampiona u improvizovanom sklapanju rima. Ovogodišnji Red Bull MC Battle Crew Chapter donosi i jednu jako interesantnu novinu tj. novi format takmičenja.

Naime, u početnim rundama MC-jevi će se boriti jedan-na-jedan, no u polufinalnim i finalnom battleu na scenu će pozvati po još jednog člana svog crewa i boriti se dva-na-dva.

Žiri na turniru bit će u istom sastavu kao i pri odabiru takmičara: Phat Phillie, Koolade, Frenkie, DJ Soul i Sterma, a program će voditi popularna Remi iz Elementala (koja je prošle godine vodila i hrvatsko finale Red Bull MC Battlea 2011). Kao gosti u pauzama između battleova će nastupiti Kontra & Shtuka, Buba Corelli te Jala, a nakon turnira slijedi after party u Kriterionu, na kojem će nastupiti DJ Phat Phillie, DJ Soul, Capital City Crew, Frenkie i Remi. Ulaz uz konzumaciju je 5 KM.

Veliki broj prijava koje su stigle svjedoči o tome da je Red Bull MC Battle apsolutni broj jedan kada je riječ o događajima ove vrste u regionu. Cilj ovog takmičenja, prije svega, jeste da omogući mladim ljudima da demonstriraju svoje talenat i umijeće, kao i da se međusobno bolje upoznaju i druže.

Ili, kako je izjavio jedan od sudija, Koolade: "Meni je highlight cijelog doživljaja prošle godine bio taj da su svi sve respektirali. Tu nabrijanost i poniznost u isto vrijeme mi je fakat fascinantno gledat! Kad bi ljudi inače svoju energiju i samopouzdanje ukrasili poštovanjem, samopoštovanjem i uvažavanjem, i kad bi se više nadmetali svojim umijećima i sposobnostima a ne svojim nesposobnostima, ovaj svijet bi bio umjetnički atelje a ne linija fronte. Nadam se da ću i ove godine gledat umjetnost, a ne rat!"

Dakle, subota 10. novembra u 21:30h, Centar za mlade Grbavica (ulaz uz konzumaciju od 5 KM) u Sarajevu, su vrijeme i mjesto koji obećavaju uzbudljivo takmičenje i dobru zabavu.