Muzika
0

Jon Hassell na glavnoj sceni Jazz Festa

Sarajevo-x.com
U petak, četvrtog dana 9. Jazz Festa Sarajevo 2005 na glavnoj sceni Doma policije predstavit će se kompozitor i trubač Jon Hassell sa svojim aktuelnim projektom Maarifa Street.

Hassell je tvorac muzičkog stila koji sam opisuje kao "četvrti svijet" - misteriozni, jedinstveni muzički hibrid koji je istovremeno i drevan i digitalan, i komponiran i improviziran, i istočnjački i zapadnjački. The Wire je napisao: "Nema nikakve sumnje da je Hassell imao veliki uticaj na savremenu muziku isto kao i Miles Davis, Jimi Hendrix, James Brown ili Velvet Underground."

Nakon završenog studija kompozicije, iz Amerike se preselio u Evropu kako bi studirao elektronsku i serijalnu muziku sa Karlheinzom Stockhausenom. Nekoliko godina kasnije se vratio u New York i snimio prve ploče sa majstorima minimalizma LaMonteom Youngom i Terryjem Rileyem, preko kojeg se upoznao sa hinduskim umijećem građenja melodije, te započeo, kako sam kaže "doživotni pokušaj da kroz trubu stvori novi zvuk i stil". "Moja ambicija je da stvorim nešto poput muzike kulture koja je možda postojala, ali posmatranu sa tačke gledišta nekog iz budućnosti. Ukratko, to bi bilo spajanje tradicija trećeg svijeta i tehnologije kako bi se stvorio stil 'četvrtog svijeta'" , pojašnjava Hassell.

O Hassellu su muzički znalci već sve rekli, ali nije zgoreg ponoviti: ideje i tehnike Jona Hassella su tako temeljito prožele savremenu elektronsku muziku, mada često iz treće ili četvrte ruke, tako da je teško i zamisliti kako bi savremena muzika zvučala bez njegovog uticaja. U posljednjih dvadeset godina snimio je 11 veoma uticajnih, vankategorijskih solo albuma čije su brojne inovacije postale klasicima koje su preuzeli brojni savremeni muzičari. Inovatori u oblasti popa kao što su Brian Eno i Peter Gabriel, nakon saradnje sa Hassellom, pokrenuli su ideju o "četvrtom svijetu" u sferi avant-popa koji se razvio u bezbroj pravaca elektronske, new age i svjetske muzike. Početkom 2005. godine Jon Hassell objavio je posljednji album "Maarifa Street". Solo izvedbe na albumu otkrivaju nevjerovatan spektar umjetnika od Ibrahima Ferrera do Björk.

Hassell komponuje muziku za pozorište i film. Zajedno sa Bonom i Danielom Lanoisom napisao je muziku za film Wima Wendersa "The Million Dollar Hotel". Njegovu muziku za seriju "Praksa", TV Guide je odabrao za jednu od pedeset najboljih muzičkih tema u historiji televizije.