Muzika
0

Johnny Štulić: Azra se neće okupiti zbog retro mode

Večernji list/Sa-X
U intervjuu kojeg je dao za Večernji list karizmatični vođa Azre izjavio je da ni nakon koncerata Bijelog dugmeta, koji su izazvali nezapamćen interes javnosti, nije ništa bliži ideji okupljanja grupe.

Kao što je bilo za očekivati, ni val retromanije koja je zahvatila ove prostore na čelu s okupljanjem Bijeloga dugmeta, nije potaknula želju kod Johnnyja Štulića da okupi Azru te pogladi srca i uši onih kojima je njihova muzika bila bliža od Bregovićeve.

  • Ne znam što da kažem... Mogao bih vam reći: " I tata bi sine...", ali to nije ono što osjećam - raspoloženo kaže Johnny o kojem ovdje idu priče kao o egocentričnom i namrgođenom pustinjaku koji prezire sve i sva što dolazi iz ovih krajeva, a on samo ne razumije zašto niko ovdje ne može shvatiti i ne tolerira mu da njega ta epizoda više ne zanima, piše Večernji list.

  • Retromanija može biti neka moda, ali nije nikakav razlog da se Azra ponovno okupi. Nije to neko takmičenje. Nogomet je nogomet, a nije ni golf ni košarka. Ako mene zanima nogomet, ne zanima me kada se tom nogometu posvete emisije s analizama utakmica prije i poslije. Znači, potezi drugih me uopće ne zanimaju, nije Azra poklopac drugim loncima! Iako ne kaže da bi ga do danas već vidjeli opet na pozornici da su obavijesti o tome kako su mu pojedini menadžeri nudili 100.000 eura za jedan nastup bile istinite, demantuje da je uopšte bilo ikakvih konkretnih ponuda.

  • To su samo priče za koje sam i ja čuo, od kojih nije bilo ništa. Znam da uvijek gdje ima dima ima i vatre, ali tu je bilo već toliko raznih dimova da se vatra nigdje ne vidi. A ne znam što bi bilo kad bi bilo. Tako je Aristotel jednom prigodom pitao Aleksandra šta bi učinio u nekoj situaciji. On mu je odgovorio kako ne zna dok ne bude u takvoj situaciji.

Na direktno pitanje novinara Večernjeg lista znači li to da bi nakon dobre ponude bilo određenih šansi, Štulić odgovara: - Ne znam kako bih drukčije objasnio nego tim malim štosom. Ako nisam pristajao dosad, zašto bih sada? Kad je čovjek mlad ima što i pokazati, a zašto bi poslije? Mogućnost punjenja Dinamovog ili nekog drugog stadiona u Hrvatskoj, kakvo u životu dosad još jedino nije doživio, nije Štuliću nikakav mamac.

  • Ne znam bi li Azra mogla danas napuniti stadion - kaže. - To je pitanje za čistu maštu. Ali i ne može se ići na stadion kao k... u jagode. To je kao ići protiv Brazilaca, a 15 godina nisi šutnuo loptu. Osobno mi stadioni nikada nisu bili jako dragi. Godine 1981. odbio sam nastupiti prvo na zagrebačkom, a onda i na beogradskom hipodromu, jer je bolji zvuk u manjim prostorima. Barem je deset izvođača koji su u bivšoj Jugoslaviji i današnjim državama punili stadione. Nedavno je Dino Merlin napunio Koševo, Čolić je nekada punio Marakanu... Svi vrište, a vrišti se na Beatlese a ne na Dinu Merlina ili Čolića... Napuniti stadion nije mi bio, dakle, nikakav štos ni tada, a kamoli sada.